Новий штам смертельно небезпечної віспи mpox може вразити Європу – експерти радять готуватися

Сьогодні віспа бушує в Африці, але в будь-який момент може вирватися за її межі.

Що відомо про mpox

Віспа – інфекційне захворювання, яке супроводжується лихоманкою, головним болем, набряками і висипом, що свербить. Починається висип зазвичай з обличчя і поширюється на інші частини тіла. З часом на його місці утворюється струп, що відпадає. Однак після нього може залишитися рубець.

Штам mpox – нащадок смертоносного штаму віспи, раніше відомого як мавпяча віспа.  Однак нова версія більш заразна й небезпечна, повідомляє The Daily Mail.

Мутований штам поширюється через дотик і сексуальні контакти.

Він легко передається від матері до дитини.

У вагітних жінок може викликати викидні.

Зафіксовані випадки, коли інфекція призвела до втрати зору.

Загалом цей штам віспи вбиває приблизно 10% інфікованих.

Де поширюється вірус

На даний момент його було зафіксовано в Демократичній Республіці Конго (ДРК). Тільки в 2024 році в країні було зареєстровано понад 7800 випадків віспи. Але їх може бути набагато більше, вважають науковці, оскільки лікарі реєструють тільки важкі стани.

Занепокоєння експертів викликає той факт, що віспа неминуче вирветься за межі Африки і дійти до Європи, як це вже було в 2022 році.

«Це лише питання часу, коли вона пошириться за кордон. Адже більшість хворих мають зв’язки з сусідніми країнами», - пояснює Леандре Мурхула Масіріка, координатор досліджень у відділі охорони здоров’я в ДРК. 

Експерти кажуть, не виключено, що вірус уже досяг сусідніх з Конго Руанди, Бурунді та Уганди. Передбачають, що потенційними джерелами зараження можуть бути працівники секс-бізнесу, які регулярно перетинають кордон.

У 2022 році інша, менш важка форма mpox, яка називається clade II, почала швидко поширюватися в багатьох країнах переважно через статеві контакти між гомосексуальними та бісексуальними чоловіками.

Вчені з Оксфордського університету закликають міжнародну спільноту вжити швидких дій, щоб допомогти запобігти будь-якому потенційному міжнародному спалаху віспи.  

Вас це може зацікавити: Коти можуть стати причиною шизофренії у своїх господарів: дослідження вчених

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист