Коти можуть стати причиною шизофренії у своїх господарів: дослідження вчених

Австралійські вчені з Університету Квінсленду з’ясували, що у власників котів ризик розвитку шизофренії зростає майже удвічі у порівнянні з тими, в кого кицьки немає.

Ці висновки базуються на метааналізі сімнадцяти досліджень у 11 країнах, опублікованих за останні 44 роки. Вчені виявили, що в людей, які контактували з кішками у віці до 25 років, ймовірність розвитку шизофренії була майже вдвічі вищою.

Щоправда, дослідження американських науковців, засноване на 354 студентах, не виявило зв’язку між наявність кішки в сім’ї та схильністю до шизофренції. Однак випадки шизофренії були в тих, кого кішка кусала.

Вчені припускають, що це, швидше за все, пов'язано з виявленим у домашніх котів паразитом під назвою Toxoplasma gondii.

Він може потрапити до організму людини через укус. Потім проникає в центральну нервову систему і впливає на нейротрансмітери в мозку. Це призводить до змін особистості, психотичних симптомів та психічних розладів, таких як шизофренія.

Поки що не всі науковці готові визнати, що коти і психічні розлади пов’язані. Адже у дослідженні не враховувалися інші фактори, які могли вплинути на діагноз. Наприклад,  соціальне та економічне походження і сімейна історія.

«15 із 17 досліджень, які були задіяні в метааналізі, це дослідження типу випадок-контроль, сумно відомі своїми помилковими асоціаціями», - каже психіатр із Мельбурна Саніл Редж.

Наразі вчені продовжують вивчати котячу історію і обіцяють інформувати спільноту про результати досліджень.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист