Сезон приготування варення в розпалі. Але навіть у досвідчених господинь трапляється таке, що воно виходить надто рідким. Втім, ще не все втрачено – є способи його загустити.
З чого б не варилося варення – з вишень, малини, полуниці, слив, смородини, абрикос, груш чи навіть кабачків, більшості господинь хочуть, щоб воно було густим, а не стікало з ложки, як вода. Таке зручно хоч намастити на тост або млинець, хоч покласти у випічку. Добитися необхідної густини можна кількома способами.
Довго варити
В процесі варіння рідина з варення випарюється, і воно стає більш густим. Головне, часто помішувати, щоб не пригоріло.
Але в такого способу є принаймні два мінуси. По-перше, він забирає багато часу (і коштів – на газ чи електроенергію). По-друге, більшість видів фруктів змінюють колір (стають коричневими) і втрачають аромат. Хоча на смак це не впливає.
Але якщо вам такий варіант найбільше подобається, принаймні потрібно уварювати поетапно: дати покипіти 5-7 хвилин – і зняти з вогню до повного остигання. Це потрібно повторювати, аж поки не отримаєте бажаної густини.
Взяти достатню кількість цукру
Цукор у варенні виконує роль не тільки підсолоджувача, а й консерванта. Класичне співвідношення фруктів і цукру – 1:1. Така пропорція забезпечує достатню солодкість продукту і його густину.
З меншою кількістю цукру варення буде не гіршим, але менш густим.
Додати пектин
Якщо не хочете довго варити ягоди або підсолоджувати їх, можна використати пектин. Крім загущення в нього є ще одна корисна властивість – він продовжує термін зберігання варення.
Змішайте його з невеликою кількістю цукру, гарно перемішайте все з варенням і проваріть 2-3 хвилини.
Принцип «чим довше, тим краще» тут не працює – тривала термічна обробка ослаблює його желюючі властивості.
Не зважайте на те, що варення однак виходить не надто густе. Воно загусне, коли буде охолоняти.
Головне, дотримуватися правильних пропорцій: на 1 літр готового продукту потрібно 10 г пектину.
Додати агар-агар
Господині використовують його не так часто, як пектин, і даремно.
Принцип використання цього загущувача такий самий, як і у випадку з пектином. І вам так само спочатку здаватиметься, що щось пішло не так – агар-агар не спрацював. Але не поспішайте додавати «ще трохи», інакше за кілька годин замість варення отримаєте мармелад, який треба буде різати ножем.
Єдина відмінність між цими загущувачами – співвідношення: на 1 літр варення потрібно 2 чайні ложки агар-агару.
Вас це може зацікавити: Як врятувати варення, що пригоріло: 3 лайфхаки від досвідчених господинь