Замість неймовірного аромату полуничного, смородинового чи вишневого варення по дому розноситься запах паленого цукру? Не поспішайте засмучуватися. Все ще можна виправити.
Приготування варення – нескладний процес. От тільки він вимагає уваги, вірніше, постійного помішування. Відволіклися, проґавили момент – і вже підгоріло. А значить, варення, скоріш за все, вийде з димком.
Що з ним робити? Викинути шкода. Залишити, як є? Але смак вже зіпсований. Експерти радять його реанімувати.
Насамперед потрібно зняти ємніть з вогню і перелити її вміст в іншу. Робити це слід дуже акуратно, щоб не обпектися і не зачепити підгорілий шар – якщо його часточки потраплять у варення, врятувати його вже не вдасться.
Наступне завдання – позбутися запаху горілого. Це можна зробити трьома способами.
Спосіб 1. Покладіть біля ємності з варенням кілька шматочків хліба – він, як губка, вбирає в себе запахи.
Спосіб 2. Накрийте варення рушником, змоченим у оцті. Хвилин за 20 замініть рушник на новий. Оцет добре нейтралізує неприємні запахи, тому повторювати процедуру доведеться, поки запах горілого не зникне.
Спосіб 3. Додайте до варення спецію або ароматизатор, які приховають запах горілого. Наприклад, трохи лимонної чи апельсинової цедри, корицю, ваніль, розмарин. Але важливо не тільки перебити сморід, а й скомпонувати інгредієнти так, щоб вони були доречними – підсилювали смак варення. Наприклад, яблучне виграє, якщо до нього додати корицю, вишневе – у компанії з розмарином, а цедра цитрусових вписується практично скрізь.
Вас це може зацікавити: Яке варення найдовше не псується та як продовжити його термін придатності