Варення на зиму готується практично в кожній сім’ї. Інколи його так багато, що до нового врожаю з’їсти не вдається. Розповідаємо, які заготовки можна сміливо вживати й далі, а яким місце на смітнику.
Деякі господині вважають, що краще зачистити полиці від минулорічної солодкої консервація (а тим більше – від тієї, які більше року) – від гріха подалі, щоб не отруїтися. А хтось спокійно п’є чай з абрикосовим джемом, якому «стукнуло» 5 рочків. Хто з них правий – залежить від рецепту і умов зберігання.
Яке варення зберігається краще
Принцип зберігання такий: чим більше у варенні цукру, тим довше воно не псується і не втрачає своїх смакових та поживних якостей.
Найкраще для нього місце – прохолодне і обов’язково темне.
Температура там не повинна перевищувати +15°C, вологість повітря – 75%.
За всіма показниками це може бути підвал або комора. У будь-якому разі – не полиці в кухні і не шафа на балконі, навіть якщо він виходить на несонячний бік.
Скільки років можна зберігати варення
Термін придатності залежить від рецепту та способу консервації.
● Солодке варення без кісточок у стерилізованих банках, розлите гарячим. Бажано з'їсти протягом перших трьох років. Але за умови правильного зберігання навіть через 5 років воно не втратить смакових якостей. А от вітамінів у ньому значно поменшає.
● Солодке варення з кісточками. 6-7 місяців. Кісточки виділяються отруйні речовини, небезпечні для людини. Як привило, це цианід чи синильна кислота, або все разом.
● Варення без цукру. 6-9 місяців, причому бажано в холодильнику.
● Ягоди, перетерті з цукром.
Як зрозуміти, що варення зіпсувалося
На це, перш за все, вказує деформована або поржавіла кришка, зміна кольору та смаку варення.
Викидайте консервацію, не розмірковуючи, якщо на поверхні є цвіль. Не намагайтеся її виловити. Вона вже могла розповсюдитися по всій банці і виділити небезпечні для організму людини токсини, що вражають печінку, шлунок і провокують ракові захворювання.
Навіть якщо немає цвіті, варення може бути шкідливим. При тривалому зберіганні цукор починає розкладатися і виділяти оксиметилфурфурол, який здатен викликати онкологічні проблеми.
Як продовжити термін придатності варення
Є кілька правил, які не слід забувати. Вони прості:
● закривайте варення металевими кришками (з лакованою поверхнею) спеціальним ключем – вони не пропускають повітря, а тому надійніші;
● ретельно мийте й гарно стерилізуйте банки, а після цього дайте їм висохнути;
● дотримуйтесь співвідношення ягід та цукру. Цукор у варенні виконує роль консерванта;
● якщо варення зацукрувалося, переваріть його, додавши на 1 л продукту чверть склянки окропу і 2 г лимонної кислоти.
Вас це може зацікавити: Як правильно вибрати кришки для консервації, щоб не зривалися і не отруювали заготовки