Баклажани часто недооцінюють. Але вони мають надто багато корисних для здоров’я властивостей, через які їх нерозумно ігнорувати.
Одна з причин, через яку дехто недолюблює баклажани, їхня специфічна гіркота. Але з нею можна боротися, вимочивши їх у підсоленій воді впродовж кількох хвилин. Натомість ви отримаєте смачну страву зі смажених, запечених чи тушкованих баклажанів, які мають численні переваги для здоров’я.
Покращують травлення
Клітковина в баклажанах сприяє регулярному випорожненню кишечника та очищає його від токсинів. Крім того, баклажани багаті на пребіотики – тип клітковини, яка допомагає живити корисні кишкові бактерії.
Зміцнюють кістки
Калій, кальцій та вітамін К роблять баклажани чудовою харчовою добавкою для міцності кісток.
Фенольні сполуки збільшують мінеральну щільність кісток та зменшують ознаки остеопорозу. На це спрямовує сили й кремній. Дослідження показали: люди, які вживають багаті на кремній продукти, мають меншу ймовірність розвитку остеопорозу. А ще в них здоровіше волосся, нігті та зуби.
Захищають від раку
У шкірці баклажанів міститься потужний антиоксидант насунін. Він зменшує окислювальний стрес в організмі і захищає клітини від пошкоджень, які можуть спричинити хронічні захворювання – зокрема, рак та нейродегенеративні захворювання.
Регулюють рівень цукру
Насунін рятує і від стрибків рівня цукру в крові. Він пригнічує фермент, що виділяється слинними залозами під час жування, і сповільнює розщеплення крохмалю в їжі. В результаті це допомагає уповільнити травлення та знизити рівень глюкози в крові. Не останню роль у стриманні рівня цукру грає клітковина, яка сповільнює перетравлювання та засвоєння цукру в організмі.
Захищають серце
Калій допомагає підтримувати баланс рідини в організмі, знижує артеріальний тиск і підтримує правильну роботу серця. Флавоноїди теж чудово знижують тиск. Це, у свою чергу, зменшує навантаження на серце, покращить кровообіг і всю серцево-судинну систему загалом.
Антоціани допомагають зменшити запалення, яке може збільшити ризик серцевих захворювань. Клітковина сповільнює всмоктування холестерину в травній системі.
Покращують функцію мозку
До складу баклажанів входять фітонутрієнти, які, з’ясували вчені, здатні покращувати психічне здоров'я та когнітивні функції. Вони покращують кровотік до мозку, що забезпечує повноцінне постачання кисню та інших поживних речовин, необхідних мозку.
Поліпшують настрій
Сполука скополетин, яка міститься в баклажанах, регулює вироблення гормону щастя серотоніну.
Сприяють контролю ваги
Баклажани допомагають схуднути завдяки клітковині, яка сприяє здоровому травленню, та низькій калорійності.
Вас це може зацікавити: Хрусткі баклажани в клярі з оригінальним соусом: легкий рецепт ідеальної закуски
Сицилійська капоната: смачний рецепт баклажанів з простих інгредієнтів