Дієтологи стверджують: вівсяна каша – ідеальний сніданок. Але навіть вона може сприяти набору зайвих кілограмів, якщо її неправильно приготувати.
Багато клітковини і складних вуглеводів, білків, магнію, цинку, заліза, фосфору – з таким набором корисних елементів вівсяна каша стає стравою №1 у нашому щоденному меню. Але за умови, якщо ви не припускатиметесь цих помилок.
Помилка 1. Велика порція
Вівсяні пластівці дуже підступні. Заварюємо ніби небагато – так, щоб наїстися, а в результаті отримуємо в півтора рази більшу порцію. Викидати смачну страву шкода, тому спустошуємо миску. В результату замість ситості маємо відчуття переїдання і важкості у шлунку. Плюс калорії, які нам не потрібні. Тому візьміть за правило зважувати пластівці перед приготуванням. 50 грамів цілком достатньо, щоб насититися і не перевантажувати травну систему.
Помилка 2. Неправильні інгредієнти
Варення з вівсянкою – це, безперечно, смачно. Але консерванти і цукор не тільки збагачують організм калоріями, а й впливають на почуття насиченості – змушують переїдати. Краще покласти в кашу свіжі фрукти – вони містять багато клітковини та вітамінів і додадуть вашому сніданку родзинки.
Помилка 3. Багато сухофруктів
Взимку, коли свіжих ягід немає, в хід йдуть сухофрукти. Це теж корисний інгредієнт. Але не забувайте, що вони, як правило, в 3-5 рази калорійніші за свіжі фрукти (виноград, наприклад, має близько 70 ккал/100 г, а родзинки – 300 ккал/100 г). Тому не додавайте їх до каші жменями.
Помилка 4. Зайві солодощі
З огляду на високу калорійність не бажано додавати до вівсянки шоколад та гранолу.
Помилка 5. Дефіцит білків
Якщо після вівсянки вам ще хочеться чогось смачненького й солодкого, додайте до каші трохи білків. Підійте кисломолочний сир або йогурт. Поєднання складних вуглеводів, клітковини та білку допоможе досягти тривалого насичення. Інакше згодом після сніданку вас потягне на круасани й тістечка, і ви не зможете собі в цьому відмовити.
Вас це може зацікавити: Користь і шкода низькокалорійних дієт: що буде, якщо щодня вживати 500 ккал