Що з’їсти для покращення пам’яті: 7 продуктів, які стимулюють роботу мозку

Дехто навіть у поважному віці не скаржиться на память. А в когось  у 30 нічого не тримається в голові. Дієтологи переконані: не в останню чергу робота мозку залежить від нашого раціону.

На роботу мозку впливає багато факторів. Зокрема, стрес, який ми переживаємо, та вік – мозок старіє й «зношується». Але правильне «підживлення» допоможе цьому складному механізму працювати чітко, не залежно від обставин.

Волоські горіхи. Згідно з дослідженням вчених з Каліфорнійського університету, люди,  які регулярно вживають волоські горіхи, набагато краще справляються з когнітивними тестами. Ці горіхи сприяють покращенню пам'яті завдяки різноманітним біоактивним речовинам  і лецитину. Крім того, вони багаті типом омега-3 жирних кислот під назвою альфа-ліноленова кислота, яка може впливати на зниження артеріального тиску. А це значний внесок у підтримки здоров’я серця та мозку.

Гарбузове насіння. Воно багате на цинк та мінерали, необхідні для покращення пам’яті та когнітивних навичок. Окрім цинку, гарбузове насіння містить магній, вітаміни групи В і триптофан – попередник гормону гарного настрою серотоніну. Таким чином, воно може не тільки підвищити розумові здібності, але й потенційно підняти настрій.

Чай і кава. Вони не тільки підвищують концентрацію уваги та бадьорість. Вчені з Університету Джона Хопкінса виявили: кофеїн, який міститься в обох напоях, покращує короткочасну пам’ять. Головне, не переборщити з ним.

Чорниця. Флавоноїди, які надають їй яскравого відтінку, пов’язують зі здоров’ям мозку. А їхні антиоксидантні та протизапальні властивості можуть бути ефективними для покращення або відстрочки короткочасної втрати пам’яті.

Листова зелень. Дослідники з Гарвардського університету вважають, що регулярне вживання шпинату, руколи, петрушки тощо може сповільнити зниження когнітивних функцій через високий вміст вітаміну К, лютеїну, фолієвої кислоти та бета-каротину.

Помідори. Дослідження, проведені на тваринах, показали: лікопін у помідорах може захистити від деменції. Це жиророзчинна речовина, вона може долати гематоенцефалічний бар’єр і передавати свої антиоксидантні та протизапальні властивості мозку та центральній нервовій системі. Вплив лікопіну на мозок людини ще до кінця не вивчений, однак у його користі вчені не сумніваються.

Жирна риба. Споживання двічі на тиждень риби таких сортів, як лосось, тріска, тунець, скумбрія, може помітно покращити роботи мозку. Основна користь від риби пов’язана з омега-3 жирними кислотами, здоровими ненасиченими жирами. При регулярному споживанні знижується рівень бета-амілоїду в крові – білка, який утворює шкідливі згустки в мозку пацієнтів з хворобою Альцгеймера.

Вас це може зацікавити: Що випити, якщо переїли: 7 напоїв для покращення травлення

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист