Деякі продукти позитивно впливають на серце, а інших слід уникати.
Незважаючи на досягнення медицини, серцево-судинні захворювання й досі становлять серйозну загрозу для людини. Ожиріння, діабет і сидячий спосіб життя призводять до підвищення рівня холестерину, високого кров'яного тиску та резистентності до інсуліну, а ті в свою чергу – до проблем із серцем.
В основі всіх цих негараздів, на думку британського кардіолога Ніла Шрінівасана, лежить оброблена їжа. Лікар назвав 5 продуктів, яких особисто сам давно уникає і іншим радить це робити.
Злаки
Багато хто починає свій день з миски солодких пластівців. Це смачно, зручно і дуже шкідливо. Зернові культури вважаються продуктом високої обробки. Під час приготування вони проходять процес подрібнення, варіння, запікання, зціджування або консервування. Дослідження показують: люди, які регулярно вживають пластівці, на 24% частіше мають інфаркт та інсульт ніж ті, які їх не їдять. Це стосується й злакових батончиків та печива, в які, окрім усього іншого, додають ароматизатори, емульгатори або консерванти, а також розщеплюють цільні продукти на такі речовини, як олії, цукор і крохмаль.
Альтернатива: високоякісний цільнозерновий хліб без додавання цукру чи масла. Тістечка та торти дозволяйте собі в особливих випадках.
Копчені ковбаси й бекон
Ці вироби з м’яса надзвичайно жирні, містять багато добавок. Салямі – ще й багато солі, яка підвищує ризик розвитку захворювань серця та кровообігу. А смажений бекон – калорійна бомба, начинена транс-жирами і поганим холестерином.
Альтернатива: смажене на грилі м’ясо.
Картопляні чіпси
Те, що чіпси викликають залежність, зовсім не жарт. Вони викликають значні коливання рівня глюкози в крові, підвищують апетит і вимагають їжі ще і ще.
Як правило, картопляні чіпси мають високий вміст транс-жирів і натрію та низький вміст калію та харчових волокон – усе це сприяє появі серцевих захворювань, ожиріння й атеросклерозу.
Альтернатива: якщо хочеться перекусити, краще з’їжте жменю горіхів.
Морозиво
Іспанські вчені провели дослідження, яке показало: особи, які споживають морозиво щодня, мають майже на 62% більше шансів померти через 10 років, ніж ті, хто їсть його зрідка.
Альтернатива: свіжі фрукти.
Солодкі газовані напої
Надмірне споживання цукру з безалкогольних напоїв пов’язане з ризиком ожиріння, гіпертонії та діабету 2 типу, нагадує доктор Шрінівасан.
Альтернатива: звичайна вода або содова, кава – не більше трьох чашок на день.
Вас це може зацікавити: 10 ознак, які свідчать, що ваше серце перевантажене
Кардіохірург розповів, від чого відмовляється, щоб захистити своє серце