Ми їх вживаємо майже щодня. І не підозрюємо, що на сковороді ці овочі виділяють небезпечні для здоров’я токсини.
Самі по собі ці овочі нешкідливі. Однак у процесі обсмажування починають виділяти небезпечні речовини.
Картопля. Її не люблять дієтологи – через крохмаль, який сприяє набору ваги. Саме він на сковорідці розпадається до акриламіду – нейротоксину, який накопичується в печінці, негативно впиває на нервову та репродуктивну системи і підвищує ризик захворювання на рак. Дослідження показують, що регулярне вживання смаженої картоплі підвищує цей ризик майже в 1,5 рази. Акриламід утворюється вже при 120°C. У сковороді температура досягає 200°C. Чим темніша скоринка, тим вища концентрація отрути.
Кабачки. Вони виділять під впливом високих температур нітрати, які перетворюються на нітрозаміни – сполуки, що ушкоджують ДНК. Причому для цього кабачки навіть не обов’язково смажити в олії на сковороді чи деко – навіть на відкритому вогні (на грилі) вони стають небезпечними для організму, а реакція перетворення нітратів на нітрозаміни прискорюється втричі.
Болгарський перець. Дуже корисний овоч – містить більше вітаміну С, ніж цитрусові. Однак смажіння зводить усі його «заслуги» перед здоров’ям нанівець. Перець виділяє бензпірен – токсичну речовину, яка міститься, зокрема, в сигаретному димі та вихлопних газах. Якщо смажити на олії, бензпірен утворюється приблизно через 3 хвилини.
Втім, це не означає, що перераховані овочі безпечно їсти тільки у вареному вигляді. Є й інші способи знизити ризики для здоров’я.
Картоплю експерти радять вимочувати 30 хвилин у воді, перш ніж смажити. Завдяки цьому вона втратить більшу частину крохмалю. А кабачки та перець краще смажити на антипригарній сковороді без олії. Або ж запікате в духовці при температурі нижче 180°C.
У жодному разі (це стосується приготування будь-чого) не варто використовувати повторно масло, в якому вже щось смажилося – воно стає джерелом канцерогенів.
Якщо не можете собі відмовити в смажених «заборонених» овочах, дієтологи радять поєднуйте їх з броколі або спаржею – вони мають антиоксидантні властивості і зможуть частину токсинів нейтралізувати.