Навіть якщо ви не дотримувалися Великого посту за всіма канонами, але серйозно підкорегували раціон і багато в чому себе обмежували, шанси «зірватися» за ситним великоднім столом дуже вискі.
Чому на Великдень не можна переїдати
Дієтологи попереджають: виходити з посту потрібно повільно, не перевантажуючи себе відразу великою кількістю жирної їжі та тваринного білку. Оскільки під час посту із раціону виключаються м'ясо, риба, яйця, молочні продукти, організм від них відвикає.
Буквально це означає, що він вже переорієнтувався на рослинну їжу і налагодив синтез відповідних ферментів, що перетравлюють жири та білки.
Якщо на Великдень добре розговітися – паскою, ковбасою, яйцями, салатами з майонезом, відчуєте не тільки тяжкість у шлунку від переїдання. Нагадає про себе й підшлункова, яка ще не встигла перебудуватися – налаштуватися на нову їжу, а тому переживає сильний стрес.
Як правильно вийти з посту
Святкове меню – багате й дуже поживне. Але варто тримати себе в руках і їсти усвідомлено, радять дієтологи.
По-перше, намагайтеся не переїдати. Не більше 3 яєць на день, 120-130 г м'яса за один прийом їжі, 100-150 г сирної пасхи і 100-120 г двічі на день – дріжджової.
По-друге, у перший святковий день на столі повинен бути не тільки вміст великоднього кошика – м'ясо, яйця і паска. Обов’язково трапезу слід доповнити овочами, листовою зеленню і фруктами. Вони сприяють збалансованому харчуванню. Крім того, знижують навантаження на шлунково-кишковий тракт та допомагають легше засвоювати з’їдене.
По-третє, слід дотримуватися режиму харчування – їсти щонайменше тричі на день, а не один раз – зранку до вечора.
Вас це може зацікавити: Чи можна освячувати алкогольні напої на Великдень 2025, – пояснюють священнослужителі
Якими квітами прикрасити оселю на Великдень, щоб у домі було щастя
Що означають кольори великодніх яєць і який з них приносить щастя та добробут