Емоційне вигорання: ознаки і способи подолати

За статистикою майже 75% людей фізично й емоційно виснажуються на роботі. Це серйозна проблема, яку не можна ігнорувати.

Емоційне вигорання вже давно перестало бути просто занепадом сил, коли все валиться з рук і не хочеться нічого робити. Воно вийшло за межі робочого місця і перейшло в статус захворювання, оскільки впливає на психічне та фізичне благополуччя, стосунки і загальну якість життя, пише The ​​Mirror

Розпізнати його дуже просто – за цими п’ятьма ознаками

Хронічна втома

Постійна втома, незважаючи на достатній відпочинок, і відчуття фізичної та емоційної виснаженості є яскравими ознаками вигорання. Щоб побороти ці симптоми, варто приділити собі більше часу: висипатися, займатися спортом, правильно харчуватися. Дуже допомагає йога та медитація.

Щоб уникнути хронічного виснаження, варто робити короткі перерви протягом робочого дня – вони врегулюють ваші рівні енергії.

Знижена працездатність

Зниження продуктивності, збільшення кількості помилок і труднощі з концентрацією або збереженням мотивації свідчать про емоційне й фізичне виснаження.

Цього можна уникнути, якщо розбивати завдання на невеликі частини та ставити перед собою реалістичні цілі.

Не намагайтеся зробити все і відразу. Зосередьтесь на одному завданні, виконайте і тільки потім переходьте до наступного. Бути багатозадачним круто. Але це може збільшити стрес і вплинути на продуктивність, що призводить до вигорання.

Відстороненість

Негативне та цинічне ставлення до роботи у поєднанні з емоційною відстороненістю – ще одна ознака вигорання. Щоб побороти ці почуття, експерти радять розвивати  зв’язки з колегами, друзями та коханими. Займайтеся поза роботою діяльністю, яка приносить радість і задоволення. Якщо є з ким поговорити та поділитися досвідом чи знайти підтримку, це може допомогти полегшити почуття ізоляції та відчуженості.

Фізичні симптоми

Постійні головні болі, м’язова напруга, шлунково-кишкові проблеми або інші фізичні захворювання без явної причини – поширені фізичні симптоми вигорання. Боріться з ними, практикуючи фізичні вправи, йогу, масаж. Робіть короткі перерви в роботі (особливо якщо вона сидяча), щоб порухатися, зменшити м’язову напругу та послабити стрес.

Ізоляція

В осіб, які переживають емоційне вигорання, часто спостерігається відсторонення від соціальної діяльності, уникнення спілкування з колегами чи друзями. Їм набагато краще на самоті. Однак не варто цуратися підтримки друзів та членів родини, яким довіряєте.

Щоб не довести ситуацію до критичної точки, фахівці по роботі з персоналом радять встановити баланс між роботою та особистим життям і навчитися говорити «ні».

Вас це може зацікавити: Як скласти привабливе резюме, щоб отримати роботу мрії

Як досягти підвищення на роботі

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист