Чи насправді масло гхі настільки корисне, як про нього кажуть: відповідь вас розчарує

Це масло набуває неймовірної популярності: його рекомендують кухарі, його рекламують і навіть готують блогери. Давайте розберемося, чи насправді таке корисне гхі і з чим його їдять.

Що таке масло гхі

В перекладі з хінді «гхі» – «жир». По факту це топлене масло, яке індійці використовували для приготування їжі, лікування та проведення ритуалів.

Зовні різниця між гхі і звичайним топленим маслом майже непомітна, але смак у них різний: у гхі він солодкуватий, а аромат – горіховий або карамельний.

Для звичайного топленого масла якість сировини не має великого значення, чим і користуються деякі виробники: просто беруть  масло жирністю 72,5%, розтоплюють протягом години або двох і дають застигнути.

Гхі вимагає більше часу. В аюрведе його томлять на повільному вогні (80-110°С) протягом 5-6 годин. У процесі приготування з масла відокремлюється вода, казеїн та лактоза.

Чим корисне масло гхі

У ньому містяться жиророзчинні вітаміни А, D, E і К і лінолева кислота, яка здатна покращити метаболізм.

З точки зору аюрведичної медицини гхі позитивно впливає на процеси травлення,  пам'ять та нервову систему. Однак науково це не підтверджено.

Це джерело масляної кислоти, яка рекомендується людям з проблемами шлунково-кишкового тракту.

Також гхі містить мононенасичені омега-3 кислоти, необхідні для здорового серця та серцево-судинної системи.

Оскільки у цього виду масла висока температура димлення (260°С), під час приготування виділяється менше канцерогенної речовини акриламіду. (Для порівняння – температура димлення вершкового масла 170°С).

Гхі більше, ніж звичайне масло, корисне для людей, у яких алергія на молочні продукти. Але це не означає, що воно на 100% безпечне – там однак присутня частка казеїну.

Чим шкідливе масло гхі

Найбільший його мінус – калорійність: у 100 г продукту близько 900 ккал. Для порівняння – у 100 г вершкового масла жирністю 73% всього 660 ккал. Тому дієтологи попереджають: зловживати гхі не варто ні струнким особам, ні людям із зайвою вагою.

Також це масло може підвищувати рівень поганого холестерину, а отже, збільшує ризик серцево-судинних захворювань.

Саме тому рекомендується щодня вживати не більше 2 столових ложок гхі. У будь-якому варіанті: на ньому можна смажити, додавати в каші чи просто намазувати на хліб.

Загалом же, на думку вчених та лікарів, корисність цього продукту – лише красива легенда. Щоб відчути цю користь, треба з’їсти дуже багато масла. А це, як було сказано вище, надто шкідливо. 

Як приготувати масло гхі

Враховуючи те, що гхі – дуже смачно, в господарстві воно не буде зайвим. Щоправда, коштує таке масло дорого. Але це не проблема для господинь, які люблять все робити власноруч.

Ось рецепт гхі від відомого українського шефа Євгена Клопотенка.

Потрібно взяти дві пачки масла жирність не менше 80% і розтопити його у сотейнику. Далі зменшити вогонь до мінімуму і тримати масло на плиті 25-30 хвилин – за цей час воно утворить 3 шари, внизу буде осад.

Після цього слід зняти пінку, процідити масло через кілька шарів марлі.

Коли охолоне, поставити в холодильник. Там воно може зберігатися впродовж трьох місяців.

Раніше ми писали, як приготувати ідеальну картоплю по селянськи

А також чим можна замінити панірувальні сухарі

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист