Ця страва, без перебільшення, популярна у всьому світі. Хрустка скоринка, ніжна, розсипчаста м’якоть – не любити картоплю по селянськи просто не можливо. Для того, щоб вона вийшла ідеальною, потрібно робити все за правилами.
Хто не знає, як готувати картоплю по селянськи? Всі знають! Але якщо врахувати деякі нюанси, її можна удосконалити.
Сорт. Правильно підібраний сорт картоплі – половина успіху. Найкраще виходить страва з тих, що добре розварюються, – дуже крохмалистих. Цей розпізнавальний знак спрацьовує не завжди, але, як правило, такі сорти мають світло-коричневу шкірку і майже білу м'якоть.
Шеф-кухарі кажуть, що правильна картопля не тільки смачніше виходить, а й дозволяє відчути контраст між м’якоттю, що тане в роті, і хрусткою скоринкою. І це просто бомба!
Форма. Це теж важливо. Картоплину слід порізати так, щоб вийшло якомога більше плоских граней, які потім обсмажаться. Адже в обсмажених хрустких гранях весь сенс. Саме тому круглі плоди для цієї страви не підходять. Краще довгі – розміром трохи більше середнього.
Нарізання. Найкраще розрізати кожну картоплину на 8 частин – тоді у кожної буде по три великі плоскі грані. Є кілька варіантів такої нарізки. Але оптимальним вважається той, який запропонували, на хвилинку, студенти Ессекського університету. Вони застосували до картоплі математичний аналіз, який дозволив отримати максимальну площу скоринки.
Картоплину треба розрізати навпіл вздовж. Потім розвернути на 90° і розрізати віялом.
Щоб переконатися, чи відрізняється цей спосіб нарізання від традиційного, студенти приготували кілька десятків порцій картоплі по селянськи у двох варіантах і нагодували свої товаришів. Потім провели опитування, в результаті якого з’ясували, що їхній авторський метод нарізання поза конкуренцією.
Після того, як картоплю порізали, залишається зробити наступне:
● залити холодною водою на 5 хвилин – так вийде надлишок крохмалю, і картопля краще триматиме форму;
● злити холодну воду, промити картоплю й залити окропом. Варити до готовності;
● обсушити паперовим рушником;
● у форму налити олію (її повинно бути достатньо, щоб картопля не вийшла сухою) і дочекатися, коли добре нагріється. Викласти в один шар картоплю зі спеціями і готувати при температурі 180°С, періодично перевертаючи, близько години. Посолити в самому кінці.