Як зрозуміти, чи містить кавун нітрати, без спеціальних приладів

Вам не знадобиться навіть нітратометр, щоб зрозуміти, чи може кавун бути потенційно небезпечним для здоров'я.

Кавун – один з найочікуваніших літніх фруктів. Але попри свої корисні властивості він має не дуже добру репутацію: часто містить велику кількість нітратів. Тому вживати його лікарі рекомендують дуже обережно.

Найпростіший і найнадійніший спосіб визначити, чи не матиме кавун наслідків для здоров’я у вигляді отруєння або діареї, перевірити його нітратометром. Але є він не у всіх.

Втім, це не означає, що вживати фрукт доведеться на свій страх і ризик. Експерти радять скористатися лайфхаком, який не потребує спеціальних пристосувань чи серйозних витрат – досить склянки води.

Просто відріжте невеликий шматочок кавуна без шкірки й покладіть у води кімнатної температури. Зачекайте 10 хвилин і оцініть результат. Вода зафарбувалася в рожевий колір? Значить, у кавуні високий рівень нітратів. Якщо залишилась прозорою, все гаразд – можна сміливо їсти.

Ще одна підказка стосовно якості найбільшої «ягоди» може з’явитися, коли ви відрізаєте скибку кавуна. Якщо сік піниться, це ознака того, що кавун зберігався неправильно – у надто спекотному місці, і в ньому почався процес бродіння фруктози.  У такому випадку в ньому накопичується бактерії (особливо якщо на поверхні кавуна є механічні пошкодження – тріщини чи подряпини), які можуть спричинити харчове отруєння.

Такий кавун не варто вживати. Викиньте його, не вагаючись.

Вас це може зацікавити: Кращий за віагру: вчені назвали фрукт, який допомагає боротися з еректильною дисфункцією

Чому їсти багато кавуна небезпечно

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист