Вам не знадобиться навіть нітратометр, щоб зрозуміти, чи може кавун бути потенційно небезпечним для здоров'я.
Кавун – один з найочікуваніших літніх фруктів. Але попри свої корисні властивості він має не дуже добру репутацію: часто містить велику кількість нітратів. Тому вживати його лікарі рекомендують дуже обережно.
Найпростіший і найнадійніший спосіб визначити, чи не матиме кавун наслідків для здоров’я у вигляді отруєння або діареї, перевірити його нітратометром. Але є він не у всіх.
Втім, це не означає, що вживати фрукт доведеться на свій страх і ризик. Експерти радять скористатися лайфхаком, який не потребує спеціальних пристосувань чи серйозних витрат – досить склянки води.
Просто відріжте невеликий шматочок кавуна без шкірки й покладіть у води кімнатної температури. Зачекайте 10 хвилин і оцініть результат. Вода зафарбувалася в рожевий колір? Значить, у кавуні високий рівень нітратів. Якщо залишилась прозорою, все гаразд – можна сміливо їсти.
Ще одна підказка стосовно якості найбільшої «ягоди» може з’явитися, коли ви відрізаєте скибку кавуна. Якщо сік піниться, це ознака того, що кавун зберігався неправильно – у надто спекотному місці, і в ньому почався процес бродіння фруктози. У такому випадку в ньому накопичується бактерії (особливо якщо на поверхні кавуна є механічні пошкодження – тріщини чи подряпини), які можуть спричинити харчове отруєння.
Такий кавун не варто вживати. Викиньте його, не вагаючись.
Вас це може зацікавити: Кращий за віагру: вчені назвали фрукт, який допомагає боротися з еректильною дисфункцією