Чому їсти багато кавуна небезпечно

Ця велика смачна ягода чудово тамує спрагу у спеку. Те, що кавун містить велику кількість вітамінів, мотивує їсти його безлімітно. Але гастроентерологи не радять цього робити. Переїсти кавуна – велике випробування для шлунково-кишкового тракту.

Кавуни гарно очищають організм і містять багато нітратів – це найбільш розповсюджена інформація про цю гігантську ягоду.

Те, що знають не всі: кавун здатен покращити стан шкіри та волосся, сприяє схудненню, знижує ризик серцево-судинних захворювань (за рахунок амінокислоти цитруліну, що зменшує вміст поганого холестерину в крові), має протизапальний ефект.

Але є у кавуна й інші властивості, які псують репутацію корисної ягоди.

Багато вуглеводів. І вони погано засвоюються. Наш організм може перетравити обмежену кількість фруктози, фруктанів і манітоли за один прийом їжі. Ті вуглеводи, які не перетравилися, з великою вірогідність спровокують діарею й метеоризм.

Високий глікемічний індекс. Рештки фруктози, які залишилися в організмі, можуть призвести до жирового гепатозу печінки (ожиріння печінки). Воно загрожує ускладненнями – гепатитом або цироз. Уникнути цих неприємних наслідків і глікемічного навантаження на організм можна, поєднуючи кавун з рослинною їжею, багатою клітковиною (наприклад, з руколою чи помідорами в салаті).

Сечогінні властивості. Вуглевод манітол вбирає воду з кишечника і нирок. Саме тому після кавуна спостерігається часте сечовипускання. Однак цим може не обмежитися. Якщо з’їсти за один раз пів кавуна, може початися діарея. Для людей, які страждають на захворювання кишечника, це не кращий варіант.

Велика кількість нітратів. Не забуваємо про це! Вони можуть не тільки викликати отруєння, а й спровокувати загострення хронічних захворювань.

Щоб не допустити небажаних наслідків, гастроентерологи рекомендують вживати не більше 250 грам кавуна на добу. Тим, у кого немає проблем зі здоров’ям, порцію можна трохи збільшити.   

Вас це може зацікавити: Як вибрати ідеальний кавун і диню – смачні і без нітратів

Кавун на грилі, фета і шпинат – салат, який підкорить ваше серце

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист