Що б там хто не говорив про кавуни з нітратами, відмовити собі у цій смакоті дуже важко. Головне, не принести додому плоди, яким місце на смітнику. Розповідаємо, як вибрати смачні баштанні.
Дуже легко помилитися, купляючи ці велетенські фрукти: можна натрапити на зелені або навпаки – переспілі й несмачні. Або один раз з’їсти – і отруїтися. Щоб після кавуна і дині залишалися тільки позитивні емоції, запам’ятовуємо ці лайфхаки.
На що звернути увагу при виборі кавуна
Поступайте по кавуну кісточкою зігнутого пальця. Якщо дзвінко гуде – спілий. Глухі звуки – зелений.
Жовтий і підсушений хвостик свідчить про те що, плід дозрів. Зелений та соковитий – про незрілість. Засохлий – про те, що кавун давно зірвали, і він міг перезріти.
Форма має значення. Витягнуті кавуни – «хлопчики», як правило, менш смачні. Круглі – «дівчата», дуже ароматні й солодкі.
Біла пляма на кавуні – може бути на смак, як трава. Жовта – солодкий.
Інтенсивно забарвлені темні смуги свідчить про високий вміст нітратів. В розрізі на нітрати вказують жовті волокна, що пронизують м’якуш. І, власне, колір самого м’якушу – яскраво-червоний з фіолетовим відтінком.
На що звернути увагу при виборі дині
«Хвостик» у дозрілої дині сухий.
Простукуючи диню на «зрілість», не орієнтуйтеся на той звук, що в кавуна. Тут все має бути з точністю до навпаки: смачна дозріла диня видаватиме глухий звук, а зелена – дзвінкий.
Сам плід в районі хвостика повинен бути пружним, а з протилежного кінця – м'якшим.
Зелені прожилки на шкірці вказують на те, що плід ще не дозрів, коричневі – що вже перележав. Найсмачніша диня – яскраво-жовта.
Зелена пляма свідчить, що й сама диня ще зеленувата.
Навіть ціла, нерозрізана диня зазвичай пахне. Купляйте ту, в якої приємний медовий аромат.
Вас це може зацікавити: Як позбутися нітратів у фруктах та овочах