Ця ягода популярна у всьому світі, тому що вважається одним з найкорисніших фруктів. І хоч купити її можна круглий рік, встигніть насолодитися її смаком і отримати користь для здоров’я прямо зараз.
Переваги ожини для здоров’я
В ожини корисне все. Засушені стебла та листя використовують в якості заварки для чаю, який має тонізуючі властивості. А ягода приносить користь організму в будь-якому вигляді.
Покращує здоров'я мозку. Ожина багата на антоціани, які посилюють кровотік до мозку, покращують його роботу в ділянках, відповідальних за мовлення, пам'ять та увагу та допомагають запобігти віковим нейродегенеративним захворюванням. Дослідження показують, що вже за 6 годин після вживання ягід когнітивні функції поліпшується.
Знижує ризик серцевих захворювань. Клітковина та антиоксиданти допомагають знизити рівень холестерину та покращити функцію кровоносних судин. Згідно досліджень, ризик серцевих захворювань знижується на 17%.
Захищає від раку. Ожина багата на антиоксиданти, включаючи вітамін С, антоціани та елагову кислоту, які сприяють її здатності боротися з хворобами. Вони допомагають нейтралізувати шкідливі вільні радикали – нестабільні молекули, які можуть пошкоджувати клітини та призводять до хронічних захворювань. Зокрема, до раку товстої кишки.
Зміцнює кістки. Дефіцит певних мікроелементів може призвести до остеопенії – стану, при якому кістки стають слабшими та більш схильними до переломів. Ожина – це потужний ресурс для боротьби з цим дефіцитом. Вона багата на марганець (збільшує щільність кісток), вітамін К (активує білки, що утворюють кісткову тканину, зменшуючи ризик переломів), вітамін С (сприяє синтезу колагену в кістках, сполучній тканині та кровоносних судинах, що зміцнює кістки).
Покращує зір. Вітамін А підтримує здоров'я очей і допомагає запобігти нічній сліпоті. В компанії з антиоксидантами підтримує може знизити ризик таких захворювань, як катаракта та макулярна дегенерація.
Покращує травлення. Ягоди – джерело клітковини, життєво важливої для травлення. Переваги ожини в тому, що вона містить обидва її види – розчинну та нерозчинну. Розчинна поглинає воду, допомагаючи уповільнити рух їжі через травний тракт і забезпечуючи краще засвоєння поживних речовин. Нерозчинна додає об'єму каловим масам, стимулюючи випорожнення та запобігаючи закрепам.
Турбується про здоров’я ротової порожнини. Дослідження показують, що екстракт ожини може мати антибактеріальні властивості, що боротися з бактеріями, вірусами та запаленнями і зменшують захворювання ясен.
Знижує рівень цукру в крові. Низький глікемічний індекс та вміст клітковини, яка сповільнює травлення і покращує метаболізм жирів, роблять ожину ідеальною для людей з діабетом. Завдяки цьому вона знижує рівень цукру в крові і поліпшує чутливість до інсуліну.
Скільки ожини потрібно вживати
Дієтологи радять вживати до 300 грамів цієї ягоди на день. Але попри користь ожини, обмежуватися тільки нею не варто. Вона має бути частина збалансованого раціону, щоб ви могли отримати весь спектр поживних речовин, що можуть запропонувати інші фрукти.
Побічні ефекти вживання ожини
Цю ягоду варто уникати при захворювання шлунково-кишкового тракту на стадії загострення (гастрит, виразкова хвороба, підвищена кислотність тощо).
Не рекомендується вона особам, які мають проблеми з нирками, низький тиск, порушення згорання крові та індивідуальну непереносимість.
Вас це може зацікавити: Чому полуницю корисно їсти з хвостиками, - пояснює дієтолог