Вчені вирахували, як часто слід міняти кухонні губки, щоб вони не стали розсадником мікробів

Губка для миття посуду – один із найбільш «мікробних» предметів на кухні. Вчасно замінивши її, ви зробите велику послугу своєму здоровю.

Важко уявити, як господині могли б впоратися з порядком на кухні без губки. Адже нею миють не тільки посуд, а у стільниці та інші кухонні приналежності.

Але, допомагаючи наводити лад, ці пористі «помічники» стають ідеальним середовищем для росту бактерій.

Скільки мікробів живе в губці

Кухонна губка постійно зволожується і рідко висихає. В результаті в маленьких щілинах накопичуються бактерії. Оскільки крім вологи там є залишки їжі та миючого засобу, це створює ідеальне середовище для розмноження мікроорганізмів.

Дослідження показують, що в 1 см2  губки може жити до 4 млн бактерій 362 видів! Загалом, кажуть експерти, їх там більше, ніж у ванній кімнаті і в рази – ніж на кришці унітазу.

Чим довше використовується губка, тим більше харчів для бактерій у ній накопичується. Якщо після кожного використання її добре не промивати (так, щоб вимилася піна), кількість бактерій кратно зростає.

Вчені проведи експеримент, в межах якого губками мили посуд, протирали раковину і стільницю. За два тижні в ній виявили ряд небезпечних патогенів, серед яких була і кишкова паличка. При цьому вона не використовувалася для миття посуду з-під сирого м'яса, яке вважається найбільшим джерелом бактерій.  

Коли губка потребує заміни

Експерти з чистоти та гігієни радять регулярно її замінювати:

● кожні 1-2 тижні, якщо використовуєти щодня;

● кожні 4-6 тижнів, якщо використовуєте рідше;

● в міру зношення або появи неприємного запаху, навіть якщо ще не пройшло тижня

На думку мікробіолога Тріни Макмехон, найкращим індикатором непридатності старої губки є її неприємний запах і те, що вона стає слизькою.    

Як дезінфікувати губку

Доктор Макмехон нагадує про те, що важливо регулярно дезінфікувати губку.

Це можна зробити різними способами. Наприклад, замочуванням у розчині безхлорного відбілювача.

Або кип’ятити впродовж 5 хвилин.

Як варіант – намочити губку, добре вичавити воду і впродовж хвилини прогріти в мікрохвильовій печі на високій потужності.

Вас це може зацікавити: Мікробні пастки у вашій оселі: які речі слід прати частіше, щоб уникнути серйозних інфекцій

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист