Щойно в продажу з’явилися дині та кавуни, почастішали випадки харчових отруєнь. Але плоди з баштану – не єдине джерело нітратів, від яких можна постраждати. Давайте розберемося, в яких фруктах і овочах їх найбільше і як себе можна від них убезпечити.
Що таке нітрати
Це солі азотної кислоти, якою обробляють плодові культури для стимуляції росту та плодючості.
У невеликих кількостях вони нешкідливі для людини: рекомендована денна доза від ВООЗ – 222 мг на людину масою 60 кг. Якщо вміст нітратів завеликий, вони мають руйнівну дію на організм.
Наслідками нітратної інтоксикації можуть бути проблеми з кишково-шлунковим трактом, підшлунковою, нирками. Страждає ендокринна система, серцево-судинна, нервова. Можуть виникати ракові пухлини, порушення репродуктивної системи.
Загалом страждає весь організм. Саме тому так важливо слідкувати за тим, що ми їмо.
Як вибирати овочі і фрукти без нітратів
Якщо у вас немає приладу для вимірювання рівня нітратів, по зовнішньому вигляду плодів зробити це неможливо.
Як правило, їх особливо багато у ранніх овочах та фруктах, саме тому дієтологи радять від них утриматися.
Трохи більше можуть сказати плоди у розрізі. На велику дозу нітратів вказують відсутність смаку і білі жорсткі прожилки м'якоті (особливо помітні в кавунах та томатах). Стиглі зовні, але зелені всередині плоди з незрілим насіння теж краще не їсти.
В яких культурах найбільший вміст нітратів
Традиційно вважається, що це кавуни. Насправді є культури, з якими кавунам важно змагатися.
Рекордсмени по кількості нітратів – столовий буряк, білокачанна капуста, шпинат, селера.
Перець, баклажани, зелений горошок містять трохи менше нітратів.
Як зменшити вплив нітратів на організм
Це залежить від конкретного овоча чи фрукта. У кожного з них є вразливе місце, де нітратів накопичується найбільше – їх краще не вживати. Одні плоди досить добре помити, щоб зменшити кількість нітратів, а інші – вимочити в воді.
Столовий буряк – відрізати верхню і нижню частину.
Капуста – вирізати качан і зняти верхні листочки.
Огірки – відрізати хвостики і очистити від шкірки.
Картопля – злити першу воду після закипання.
Баклажани і кабачки – зрізати область плодоніжки.
Зелень (петрушка, кріп, шпинат тощо) – видалити черешки і товсті прожилки. В ідеалі – вимочити протягом години у воді.
Помідори – залити холодною водою на годину.
Морква – обрізати хвостик на 1 сантиметр і позеленілу частину.
Редиска – обрізати хвостики.
Виноград – добре помити.
Груші та яблука – добре помити і почистити шкірку, якщо вона липка або слизька.
Кавуни і дині – не їсти недозрілу м'якоть біля шкірки. І не купляти половинками – так у плоди потрапляють ще й мікроби.
Вас це може зацікавити: Які корисні напої стають шкідливими для організму, якщо вживати їх неправильно