Як позбутися нітратів у фруктах та овочах

Щойно в продажу зявилися дині та кавуни, почастішали випадки харчових отруєнь. Але плоди з баштану – не єдине джерело нітратів, від яких можна постраждати. Давайте розберемося, в яких фруктах і овочах їх найбільше і як себе можна від них убезпечити.

Що таке нітрати

Це солі азотної кислоти, якою обробляють плодові культури для стимуляції росту та плодючості.  

У невеликих кількостях вони нешкідливі для людини: рекомендована денна доза від ВООЗ – 222 мг на людину масою 60 кг. Якщо вміст нітратів завеликий, вони мають руйнівну дію на організм.

Наслідками нітратної інтоксикації можуть бути проблеми з кишково-шлунковим   трактом, підшлунковою, нирками. Страждає ендокринна система, серцево-судинна,  нервова. Можуть виникати ракові пухлини, порушення репродуктивної системи.

Загалом страждає весь організм. Саме тому так важливо слідкувати за тим, що ми їмо.

Як вибирати овочі і фрукти без нітратів

Якщо у вас немає приладу для вимірювання рівня нітратів, по зовнішньому вигляду плодів зробити це неможливо.

Як правило, їх особливо багато у  ранніх овочах та фруктах, саме тому дієтологи радять від них утриматися.

Трохи більше можуть сказати плоди у розрізі. На велику дозу нітратів вказують відсутність смаку і білі жорсткі прожилки м'якоті (особливо помітні в кавунах та томатах). Стиглі зовні, але зелені всередині плоди з незрілим насіння теж краще не їсти.

В яких культурах найбільший вміст нітратів

Традиційно вважається, що це кавуни. Насправді є культури, з якими кавунам важно змагатися.

Рекордсмени по кількості нітратів – столовий буряк, білокачанна капуста, шпинат,  селера.

Перець, баклажани, зелений горошок містять трохи менше нітратів.

Як зменшити вплив нітратів на організм

Це залежить від конкретного овоча чи фрукта. У кожного з них є вразливе місце, де нітратів накопичується найбільше – їх краще не вживати. Одні плоди досить добре помити, щоб зменшити кількість нітратів, а інші – вимочити в воді.

Столовий буряк – відрізати верхню і нижню частину.

Капуста – вирізати качан і зняти верхні листочки.

Огірки – відрізати хвостики і очистити від шкірки.

Картопля – злити першу воду після закипання.

Баклажани і кабачки – зрізати область плодоніжки.

Зелень (петрушка, кріп, шпинат тощо) – видалити черешки і товсті прожилки. В ідеалі – вимочити протягом години у воді.

Помідори – залити холодною водою на годину.

Морква – обрізати хвостик на 1 сантиметр і позеленілу частину.

Редиска – обрізати хвостики.

Виноград – добре помити.

Груші та яблука – добре помити і почистити шкірку, якщо вона липка або слизька.

Кавуни і дині – не їсти недозрілу м'якоть біля шкірки. І не купляти половинками – так у плоди потрапляють ще й мікроби. 

Вас це може зацікавити: Які корисні напої стають шкідливими для організму, якщо вживати їх неправильно

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист