Є ряд напоїв, які дієтологи і вчені давно проголосили корисними для здоров’я. Однак за певних обставин вони можуть принести більше шкоди, ніж користі.
Кава. Напій, який викликає найбільше протиріч. Однак загальне правило таке: не зловживати, особливо міцною кавою. Інакше вона може спричинити спазми судин, різкі зміни артеріального тиску, значне погіршення самопочуття, працездатності і роботи серцево-судинної системи. І пити чисту каву – без молока і вершків: вона краще засвоюватиметься і буде менш калорійною.
Чай. Один з найпопулярніших у світі напоїв – джерело антиоксидантів. Зокрема, катехіни знижують ризик серцево-судинних захворювань. А флавоноїди мають загальних оздоровчий ефект. Проблема в тому, що зазвичай чай вживають дуже гарячим. Це може не кращим чином вплинути на стан стравоходу – спричинити появу запалень та мікротравм, які можуть у майбутньому спровокувати рак. Тому дієтологи радять уникати надто гарячого чаю. На смакових якостях це не відобразиться, а от для здоров’я може мати велике значення.
Молочний коктейль. Оскільки в його основі молоко, він містить калій, кальцій, фосфор, магній, натрій – все, що корисне для зубів, суглобів, нігтів, волосся, кровотворення і серця та судин. Фрукти та ягоди забезпечують організм клітковиною та вітамінами і сприяють покращенню травлення. Однак поєднання всіх інгредієнтів має протилежний ефект. Такі коктейлі дуже калорійні і можуть призвести до набору ваги, яка, в свою чергу, викликає серцеві захворювання та діабет. Окрім того, вони погано перетравлюються. Ізраїльські вчені виявили ще один мінус: молочний коктейль гальмує роботу мозку.
Сік. Якщо зробити поправку на калорійність соків і час прийому, вони дуже корисні. Проте це стосується натурального продукту. Пакетовані соки зазвичай нічого спільного з ним не мають. Зате містять високий рівень цукру, що сприяє розвитку діабету, ожиріння і карієсу.
Вас це може зацікавити: Як у спеку швидко охолодити гарячий напій – 5 ефективних способів
Що випити, якщо переїли: 7 напоїв для покращення травлення