Як готувати білий рис, щоб не набиралась вага і не підіймався рівень цукру в крові

Білий рис вважається нездоровою їжею. Але якщо правильно його приготувати і їсти, шкідливі властивості можна нейтралізувати.

Рис – один з основних продуктів харчування у всьому світі. З нього можна приготувати безліч смачних страв.

Проте високий вмістом крохмалю, що може спричинити різкий стрибок цукру в крові та сприяти набору ваги, і мізерна кількість клітковини, яка часто призводить до закрепів, декого змушує виключати його зі свого раціону.

Проблема білого рису в тому, що з зерна видаляється зовнішня оболонка, в якій міститься вся клітковина. Її завдання – сповільнювати травлення. Саме відсутність клітковини спричиняє  значні стрибки рівня цукру в крові, що призводить до запалення. Відтак, регулярне вживання білого рису може сприяти ризику розвитку діабету 2 типу і появі зайвих кілограмів.

На щастя, вчені знайшли спосіб уникнути цих неприємних наслідків вживання рису.

Замочуйте перед приготуванням. Спочатку ретельно промийте рис під холодною водою, поки вона не стане прозорою. Потім залиште у воді приблизно на 30 хвилин. Це допоможе видалити частину крохмалю, а заодно – скоротить час приготування.

Додайте корисних інгредієнтів. Столова ложка оливкової олії, додана під час приготування рису, або приправи – куркума, сухий часник – не тільки покращують смак страви, а й допомагають регулювати рівень цукру в крові.

Вживайте рис з багатими на клітковину продуктами. Ідеально – з овочами. Клітковина сповільнить  травлення та вивільнення глюкози в кров, а отже – знизить глікемічну реакцію.

Дайте рису охолонути. Це науковці вважають основним фактором трансформації шкідливого рису в корисний. Коли рис охолоджується, в ньому утворюється резистентний крохмаль. Ця форма крохмалю допомагає контролювати рівень цукру в крові та корисна для здоров'я кишечника. Дослідження показало: через 24 години  після приготування рис викликає набагато менший сплеск рівня цукру в крові, ніж якщо його з'їсти відразу.

Вас це може зацікавити: З якими продуктами не можна їсти рис

Секрет розсипчастого рису – правильно його промити: тільки одиниці вміють це зробити

Для чого смажити рис перед варінням і як це правильно зробити

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист