Рис – найпопулярніший продукт у світі. Це основний продукт харчування майже 3,5 млрд людей. При цьому він не настільки безпечний і корисний, як нам здається. Особливо, якщо поєднувати з «неправильними» продуктами.
Звичний для нас білий рис містить калій, фосфор, селен, марганець, мідь, вітаміни групи В, РР, амінокислоти, клітковину тощо. Вони покращують роботу травної і нервової систем, кровопостачання та зір, сприяють виведенню токсинів і очищенню судин. А також зміцнюють нігті і навіть сповільнюють процеси старіння шкіри.
У цілому рисова крупа дуже корисна для здоров’я. Але всю картину псує його висока калорійність і глікемічний індекс.
З цієї причини дієтологи радять вживати його не частіше 3 разів на тиждень. І віддавати перевагу не білому рису, а бурим сортам – вони корисніші.
Але навіть такий – «правильний» – рис не з усіма продуктами зберігає свої властивості.
Попри те, що мало хто відмовитися від ароматного, смачного плову, їсти рис з м’ясом не можна. Він містить велику кількість крохмалю і щойно потрапляє до шлунку, провокує виділення великої кількості шлункового соку. Для м’яса потрібні інші ферменти – ті, які перетравлюють білок. Тому спочатку перетравлюватиметься рис, а м'ясо – не повністю. Це загрожує дефіцитом білків в організмі і проблемами з травленням.
Не поєднуються рис і з деякими овочами: баклажанами, вареною цвітною капустою, редькою, хріном. Такий мікс з великою вірогідністю спричинить здуття живота.
Натомість чудовою компанією йому стануть гриби, риба та морепродукти.
Він ідеально поєднується із броколі, цибулею, морквою, зеленим горошком, кабачками, огірками і соусами.
А ще можна зробити «солодкий» плов – рис із сухофруктами.
Є немало поєднань з рисом, які задовольнять смакові рецептори і не зашкодять здоров’ю.
Вас це може зацікавити: Секрет розсипчастого рису – правильно його промити: тільки одиниці вміють це зробити
Для чого смажити рис перед варінням і як це правильно зробити