Багато в кого є така звичка – не викидати лотки з-під яєць, щоб потім повторно їх використати. Але експерти з Берлінського центру консультування споживачів застерігають від цієї помилки: для здоров’я це дуже небезпечно.
Чому картонні лотки небезпечні
З одного боку, повторне використання лотків зменшує кількість відходів. Однак пакування для яєць несе неприємні сюрпризи.
Справа в тому, що вони можуть бути наповнені мікробами та бактеріями.
«На яєчній шкаралупі іноді трапляються залишки фекалій. Вони прилипають до картонних коробок і там залишаються. Навіть якщо наступного разу ви візьмете стерильні яйця й покладете в цей самий лоток, вони теж будуть вражені бактеріями», – пояснюють фахівці з Берлінського центру консультування споживачів.
Оскільки більшість із лотків виготовлені з картону, дезинфікувати їх неможливо. Саме тому їх рекомендується використовувати один раз, а потім утилізувати.
Як уникнути зараження сальмонелою
Одним з найнебезпечніших збудників, який можна підхопити таким чином, є сальмонела. Ця бактерія може вражати життєво важливі органи, що призводить до серйозних ускладнень. Менінгіт, остеомієліт, сальмонельозна пневмонія, серцева недостатність, погіршення згортання крові – це неповний перелік проблем, які вона приносить.
Симптоми зараження – підвищення температури тіла, біль у животі, нудота, блювота й діарея.
Особливо небезпечним сальмонельоз є для людей зі слабкою імунною системою, дітей та осіб літнього віку.
Щоб бактерії не потрапили до страв, яйця перед вживанням слід знезаразити. Спочатку замочити на 10 хвилин у розчині соди, далі обробити дезинфікуючим засобом і промити під проточною водою. Після цього слід ретельно вимити руки. А посуд, який контактував з яйцями, сполоснути окропом.
Вас це може зацікавити: Не на сніданок: коли варто їсти яйця, якщо ви хочете схуднути
Як легко почистити варені яйця за 10 секунд, не пошкодивши білок