6 продуктів, у яких міститься найбільше вітаміну С: цитрусових у цьому списку немає

Вітамін С задіяний практично у всіх процесах, які відбуваються в організмі людини. Тому важливо вживати його в достатній кількості і не допускати дефіциту.

Цей вітамін потрібен нам не тільки для формування імунної системи. Він бере участь у синтезі колагену, захищає клітини від пошкоджень, прискорює загоєння ран, знижує ризик серцево-судинних захворювань, бореться зі стресом.

Коли йдеться про вітамін С, більшість людей в першу чергу згадують про цитрусові. Однак їх навіть з натяжкою не можна назвати рекордсменами з вмісту цього вітаміну, якого в апельсинах – 60 мг/100 г, а в лимонах ще менше – 40 мг. Є продукти, в яких вітаміну С набагато більше.

Шипшина, 420 мг/100 г продукту. Ці ягоди містять в 10 разів більше вітаміну С, ніж лимони! Проте варто пам’ятати, що під час термічної обробки він руйнується. Щоб шипшина виділили у воду максимальну кількість корисних речовин, кип'ятити ягоди не варто. Їх слід злегка подрібнити, залити окропом і потримати на маленькому вогні близько трьох хвилин. Потім накрити кришкою, настояти 15 хвилин і процідити.

Болгарський перець, 200 мг/100 г продукту. Крім вітаміну С він містить вітамін А, надзвичайно важливий для здоров’я очей.

Чорна і червона смородина, 200 мг/100 г продукту. Не дивно що смородинові чаї рекомендують вживати при ангіні та застуді. Також вони підтримують роботу шлунково-кишкового тракту, захищають судини від запалень і уповільнюють процеси старіння.

Ківі, 93 мг/100 г продукту. Щоб задовольнити денну норму вітаміну С, достатньо з’їсти 2 плода. Плюс ківі в тому, що він містить мало калорій і цукру, зате багато калію (підтримує здоров’я нирок та бере участь у передачі нервових імпульсів) і міді (впливає на активність гормонів, задіяна у формуванні  з’єднувальної тканини тощо).

Обліпиха, 200 мг/100 г продукту. Ця ягода містить 190 біологічно активних речовин. Вона може регулювати артеріальний тиск, боротися зі стресом, корисна при застуді, захищає слизові оболонки органів травлення тощо.  

Брокколі, 90 мг/100 г продукту. Цей вид капусти має протизапальні властивості, знижує ризик розвитку захворювань серцево-судинної системи та діабету. Щоб зберегти якомога більше корисних речовин в брокколі, її краще готувати на пару або запікати.

Вас це може зацікавити: Дієтологиня назвала найкращий час для прийому вітаміну С: приноситиме  максимальну користь для здоров’я

ТОП-3 вітамінні добавки, які нічим не допоможуть організму

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист