Дієтологиня назвала найкращий час для прийому вітаміну С: приноситиме максимальну користь для здоров’я

Організм людини не може виробляти вітамін С, тому його потрібно отримувати з продуктів або харчових добавок. Але слід враховувати певні нюанси, щоб він максимально засвоювався.

Для чого потрібен вітамін С

Вітамін С – найважливіший вітамін для здоров’я людини. Він підтримує імунну систему і зміцнює серцево-судинну, допомагає організму засвоювати залізо, сприяє загоюванню ран та розріджує кров.  Необхідний для здорової шкіри, кісток, зубів і ясен. Одна з його ключових властивостей – потужний антиоксидант, який захищає клітини від пошкодження.

Оскільки організм не здатен синтезувати цей вітамін самостійно, його потрібно вживати.

Дієтологиня Керол Джонстон з Університету Арізони рекомендує  отримувати вітамін С зі свіжих фруктів і овочів. Але «свіжі» – ключове слово. Під час термічної обробки вітамін руйнується – вже при 70°С. Чим вища температура, тим менше його залишається. Наприклад, якщо білокачанну капусти тушити, втрачається до 50% вітаміну С, а якщо варити – 90%.

Тому не зайвим буде підкріплювати ефект вітаміном у вигляді харчових добавок.

Скільки вітаміну С потрібно на день

За даними американського Національного інституту здоров’я, рекомендована добова доза становить 90 мг для чоловіків і 75 мг для жінок (у дітей вона менша).

Особливо багаті вітаміном С ківі, цитрусові, червоний і жовтий болгарський перець, помідори, всі види капусти.

Наприклад, один грейпфрут містить 90 мг вітаміну С, а один жовтий болгарський перець – 342 мг!

Однак надто багато вітаміну теж не дуже добре. Надлишок може спричинити нудоту, діарея або спазми в животі.

Коли найкраще приймати вітамін С

За словами Керол Джонстон, принципових вимог до прийому вітаміну С немає – він однаково засвоюється не залежно від часу доби і прийому їжі.

Проте варто зважати на те, як себе поводить шлунок. Особливо, коли це стосується харчової добавки. Багато хто відчуває дискомфорт, приймаючи вітамін С між прийомами їжі – очевидно, він подразнює слизову.

Щоб не було ускладнень з боку шлунково-кишкового тракту, лікарі радять не вживати його натще. Ідеальний варіант – приймати під час їжі. Причому добову норму можна розділити на два рази – ранок і вечір. Так вітамін не навантажуватиме організм і краще засвоюватиметься.

Особливу увагу вітаміну С слід приділяти в період застуди та вірусних інфекцій. Дослідження показують, що при достатній дозі ризик захворіти знижується удвічі. Також Керол Джонстон радить приймати цей вітамін під час сезонних алергій – замість антигістамінних препаратів.

Вас це може зацікавити: Які вітаміни та мінерали обов’язково повинні бути в нашому раціоні взимку

ТОП-3 вітамінні добавки, які нічим не допоможуть організму

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист