Усі з дитинства знають, що вороги зубів – солодощі. Втім, навіть ті продукти, які приносять нашому організму незаперечну користь, можуть спричинити карієс та інші проблеми ротової порожнини.
Ви можете не їсти цукерок і не пити колу, які однозначно псують зуби, ретельно доглядати за ротовою порожниною, дотримуючись порад стоматологів. А на черговому профілактичному огляді виявити карієс… Справа в тому, пише The Mirror, що не тільки шкідливі продукти здатні зруйнувати зуби – корисні теж можуть вплинути на їхню міцність і колір посмішки.
Цитрусові. Вони – джерело вітаміну С, який посилює імунітет і підтримує всі процеси в організмі. Але лимони, апельсини та грейпфрути містять високий рівень лимонної кислоти, яка здатна пошкодити зубну емаль і імплантати. Експерти зазначають: з часом вона може призвести до витончення емалі, яку вже відновити не вдасться, карієсу і руйнування зуба. Щоб мінимізувати її вплив, рекомендують не зловживати цитрусовими і обов’язково споліскувати ротову порожнину після їхнього вживання – це допоможе нейтралізувати рівень кислоти у роті.
Продукти, які містять оцет. Дослідження показали, що оцет корисний для серцево-судинної системи: поліфеноли можуть регулювати рівень холестерину, а біологічно активні сполуки – захищати артерії від запальних процесів. Однак коли ми вживаємо консервацію, заправки для салатів з оцтом, він спричиняє ерозію емалі, оскільки містить багато кислоти. Способи захисту від її руйнівної дії такі самі, як і у випадку з цитрусовими.
Ягоди синього та фіолетового кольору. Усі ягоди без винятку корисні для здоров’я – вони багаті клітковиною та вітамінами. Але ті, які мають темний пігмент, можуть підфарбовувати зуби. Саме тому після вживання, наприклад, чорниці, ожини, лохини, шовковиці слід чистити зуби, інакше про білосніжну посмішку доведеться забути.
Соуси на основі томатів. Помідори – це не тільки джерело клітковини, необхідної для нормального травлення, і магнію та калію, які підтримують здоров’я серцево-судинної системи. Це ще й антиоксидант лікопін, який знижує запалення в організмі й ризик ракових захворювань. Але для зубів такі томатні соуси – це подвійний удар: кислота руйнує емаль, а пігмент сприяє зміні її кольору. Тому стоматологи радять вживати їх з продуктами, що мають високий вміст кальцію (наприклад, з сиром) і можуть нейтралізувати кислотність.
Вас це може зацікавити: Як зберегти здорові зуби після 50 років
Як легко видалити зубний камінь в домашніх умовах
5 помилок під час чищення зубів, які можуть дорого коштувати