Стейк – це просто паличка-виручалочка для тих, хто любить смачно поїсти та цінує свій час: готується швидко і за вуха не відтягнеш. Якщо, звичайно, приготувати його правильно, щоб не виявився надто жорстким.
Трохи правил
Не слід смажити стейк, щойно дістали його з холодильника. Він має полежати хоча б пів години при кімнатній температурі. Різкий перепад температур (ще холодне м’ясо всередині і гаряча пательня чи гриль) призведуть до того, що зовні стейк буде готовий, а серединка сира.
Стейк має бути сухим. Якщо на ньому є волога, її потрібно прибрати паперовим рушником.
Посолити стейк можна й після приготування. Але якщо це зробити до того – за 30 хвилин – смак буде більш збалансованим, а м’ясо соковитішим.
Перевертати стейк потрібно з допомогою щипців. Якщо проколоти його виделкою, в місцях проколів витікатиме сік, і м’ясо буде сухим.
Температура всередині стейка не повинна перевищувати 60°.
Після приготування, так само як і до, стейку потрібно «відпочити», щоб волокна увібрали сік, а температура розподілилася по всьому шматку. Для цього його треба хвилин на 10 загорнути у фольгу. Заодно можна додати трішки часнику чи розмарину – якщо хочете, щоб він мав аромат не тільки димку.
Як смажити стейк на пательні
● Добре розігрійте пательню – це дуже важливо.
● М’ясо змастіть рослинною олією – зовсім трохи. Так воно буде просмажуватися рівномірніше.
● У процесі смаження додайте на пательню пів чайної ложки вершкового масла. Відразу можна покласти й гілочку розмарину. Поки стейк готуватиметься, поливайте його розтопленим маслом.
● Смажте стейк 1 хвилину і перевертайте. Тривалість приготування залежить від товщини м’яса. Щоб отримати просмажку medium, знадобиться 6-8 хвилин (якщо товщина до 3,5 сантиметрів).
● Досвідчені шефи радять знімати стейк з вогню за 1 хвилину до закінчення смаження. Він дійде й так, оскільки ще якийсь час сік буде переміщатися всередині м'яса, а отже воно продовжить готуватися.
Як смажити стейк на грилі
Загальні поради такі самі, як і для стейка на пательні.
Єдине, слід визначити правильно момент, коли класти м'ясо на гриль. Починати смажити потрібно тоді, коли полу’я вже немає, а вугілля «побіліло» від попелу.