Посмажити м’ясо на грилі здається простим процесом: кинули шматок на решітку – й за кілька хвилин готово. Але якщо ви хочете, щоб вийшло смачно, не припускайтеся розповсюджених помилок.
Насправді приготувати м’ясо на грилі – це справжнє мистецтво. Якщо мрієте про ніжний соковитий шматочок з хрусткою рум’яною скоринкою, а натомість отримуєте щось сухе, жорстке й підгоріле, ви щось зробили неправильно.
Вибрали не те м’ясо
Правильний шматок м’яса має вирішальне значення. Якщо це яловичина чи свинина, вони повинні мати прожилки жиру (наприклад, ідеально на відкритому вогні виходить свинячий ошийок та ребра). Любителям курки варто обирати стегенця або гомілки – вони краще утримують вологу.
Неправильно промаринували
Маринування – це не лише смак страви, а й збереження вологості м’яса. Правильний маринад зазвичай містить кислоту (наприклад, лимонний сік або оцет), олію та приправи. Кислота допомагає розм’якшити м’ясо, а олія утримує вологу. Проте важливе значення має і час маринування. Для курки достатньо від 30 хвилин до 2 годин. Для жорсткіших шматків, таких як яловичина або свинина, ідеально підходить від 4 до 24 годин. Але не перестарайтеся! Кислий маринад за ніч може перетворити м’ясо на кашу.
Поклали на решітку холодне м'ясо
Перш, ніж викласти м'ясо на гриль, дайте йому постояти при кімнатній температурі принаймні 30 хвилин. Так воно рівномірніше пропікатиметься, буде соковитішим і придбає гарний колір.
Вибрали неправильну температуру приготування
Якщо вона занадто низька, м’ясо підсохне і не матиме характерної скоринки. Якщо вища, ніж потрібно, зовні шматочки швидко підгорять, а всередині залишаться сирими.
Часто перевертаєте
Одного-двох разів буде достатньо, щоб шматки рівномірно пропеклися. Але не поспішайте перевертати! Якщо зробите це зарано – до того, як на м’ясі утворилася рум’яна скоринка, воно прилипне до решітки.
Зарано посолили
Досвідчені кухарі знають, що солити м’ясо найкраще буквально перед тим, як знімаєте з вогню. Сіль витягує з тканин рідину. Якщо її додати на початковому етапі приготування, страва вийде сухою.
Не даєте м’ясу «відпочити» після приготування
Коли м'ясо готується, сік рухається до центру. Якщо дати йому відпочити, цей сік перерозподілиться по всьому шматку, зробивши його більш ніжним і соковитим. Для цього загорніть м'ясо в алюмінієву фольгу і залиште хвилин на 10-15, перш ніж їсти.
Вас це може зацікавити: Дієтологиня назвала помилки під час приготування їжі на грилі, які можуть спровокувати рак
Коли приправляти страви на грилі, щоб були ніжними й соковитими