Коричневий рис обирають люди, які віддають перевагу здоровому харчуванню.
Білий і коричневий рис – це, по суті, одне й те ж зерно. Але коричневий проходить набагато меншу обробку, завдяки чому зберігає більше клітковини, білка, ненасичених жирів і антиоксидантів.
Давайте розберемося, що це нам дає.
Поліпшиться процес травлення
Якщо замінити білий рис коричневим, ви збільшите споживання необхідної для організму клітковини, яку зазвичай отримуєте з фруктів та овочів. Споживання більшої кількості клітковини пов'язане, перш за все, зі здоровим травленням, яке необхідне для гарного самопочуття, контролю ваги, профілактикою раку і не тільки.
Не збільшуватиметься вага
Клітковина в коричневому рисі дає відчуття ситості протягом тривалішого періоду часу. А відтак – допомагає контролювати вагу: щонайменше від з’їденого рису не відкладатимуться на талії зайві калорії. А якщо вживати його частіше, періодично замінюючи ним макаронні вироби, не виключено, що вдасться й трохи схуднути.
Покращаться показники рівня цукру в крові
Хоча коричневий рис містить вуглеводи, які можуть підвищувати рівень цукру в крові, він також містить клітковину, яка сповільнює вивільнення цукру в кров і зменшує загальну кількість вуглеводів, що засвоюються. Це може призвести до кращих показників цукру, що особливо важливо для діабетиків.
Серце буде здоровішим
Вживання цільнозернових продуктів, до числа яких входить і коричневий рис, може знизити рівень холестерину – один з факторів ризику серцевих захворювань. Дослідження показали, що люди, які споживали найбільше цільного зерна, мали на 16–21% нижчий ризик серцевих захворювань, ніж ті, хто споживав менше цільного зерна.
Пригальмується процес старіння
У цьому допомагають антиоксиданти – потужні сполуки, які захищають клітини від пошкоджень, виводять з організму токсини та захищають його від оксидативного стресу. А загалом – можуть сприяти здоровому старінню.
Попри корисні властивості коричневого рису, дієтологи радять не перестаратися з ним. Він містить фітинову кислоту, яка блокує засвоєння важливих мінералів, таких як залізо, кальцій та цинк.
Також у ньому в 1,5 раза більше миш'яку, ніж у білому рисі. У великих кількостях цей важкий метал може бути токсичним.
Обережними слід бути й особам з непереносимістю глютену. У коричневому рисі його вміст не такий високий, як у білому. Однак він також може викликати побічну реакцію.
Вас це може зацікавити: Як готувати білий рис, щоб не набиралась вага і не підіймався рівень цукру в крові