Овочі в уяві більшості людей – це безкінечний список вітамінів та поживних речовин, тому на них варто налягати з подвоєною силою. Однак є серед них такі, в яких мінуси переважають плюси.
Ці три овочі певною мірою корисні. Втім, вживати їх у великих кількостях дієтологи не рекомендують.
Цибуля
Вона зустрічається у більшості несолодких страв, тому уникнути її зовсім практично нереально. Але якщо у вас слабка травна система, слід принаймні менше вживати цибулі.
З одного боку, вона має противірусні, антибактеріальні, протигрибкові, дезінфікуючі властивості. З іншого, містить фруктан – полімер фруктози, який сприяє профілактиці ракових та хронічних захворювань. Однак він погано засвоюється організмом, а відтак накопичується в кишечнику. Якщо фруктану багато, можуть виникати біль у животі, спазми, гази та здуття.
Крім того, цибуля здатна посилити печію та шлунковий рефлюкс у людей, які їх вже мають (особливо якщо її вживати в сирому вигляді), перешкоджати належному згортанню крові, якщо ви приймаєте препарати для її розрідження.
Дієтологи запевнять: попри те, що цибуля корисна для огранізму, виключення її з раціону вам аж ніяк не зашкодить.
Кукурудза
Хоча кукурудза прискорює метаболізм, регенерацію клітин м’язових тканин і зміцнює судини, дієтологи її перш за все сприймають як джерело цукру, а не вітамінів. Вона має високий вміст природних вуглеводів, що підвищують рівень цукру в крові, і мало засвоюваної клітковини, яка насичує організм і знижує рівень холестерину.
Крім того, кукурудза досить калорійна в порівнянні з іншими овочами – близько 110 ккал/100 г. Для порівняння – у 100 г брокколі всього 28 ккал, у болгарського перцю – 30 ккал.
Салат Айсберг
Якщо ви хочете їсти більше листового салату, айсберг краще, ніж зовсім нічого. Але якщо у вас є інші варіанти, обирайте їх.
Айсберг містить вітаміни А, С, К і групи В, кальцій та мідь. Багатий фолієвою кислотою, калієм, магнієм, фосфором та натрієм. Він очищає кров та покращує обмін речовин, зміцнює нервову систему – його рекомендують при стресах, пригніченому настрою та депресії.
Але в цілому салат айсберг не має тієї харчової цінності, яка часто зустрічається в інших видах листової зелені, таких як шпинат і капуста. Він майже позбавлений води. Тому йому приваблива калорійність – 14 ккал/100 г – нічого не варта.
До того ж, його слід обережно вживати людям з проблемами шлунково-кишкового тракту – може спровокувати здуття живота, метеоризм та діарею.
Вас це може зацікавити: Названо три популярні овочі, які під час смаження можуть перетворюватися на отруту