Промивати натертий сир здається цілковитою маячнею. Але в цьому, виявляється, є сенс.
Вибираючи в супермаркеті твердий сир, часом ми зупиняємося на найпростішому варіанті – вже натертому сирі. Це дуже зручно, якщо, скажімо, зібралися готувати піцу, запіканку чи хачапурі. Не потрібно його подрібнювати, мити тертку й тарілку, прибирати стіл – просто відкриваєш пакет і береш, скільки потрібно. Просто, швидко і руки чисті.
Однак у мережі останнім часом з’явилися відео, автори яких вирішили ускладнити процес приготування страв: перед використанням вони промивають вже натертий магазинний сир.
Вони стверджують, що це начебто допомагає «змити» шкідливі добавки, зокрема – целюлозу, яка запобігає злипанню сиру. До того ж, після промивання він краще плавиться.
Думки експертів з цього приводу розділилися.
Одні вважають, що промивати сир не потрібно. Целюлоза безпечна і навіть дуже корисна для організму. Вона нормалізує діяльність шлунково-кишкового тракту, знижує ймовірність виникнення новоутворень і в цілому позитивно впливає на обмінні процеси. До того ж, всі товари в супермаркетах сертифіковані, обсяг пестицидів не перевищує норми, тож боятися нічого.
Інші наполягають на тому, що очищення сиру потрібне. І демонструють каламутну воду, яка залишається після промивання. Ймовірно, кажуть вони, це натаміцин – антибіотик, який використовують для лікування грибкових інфекцій. Однак він широко використовується і в харчовій промисловості – для попередження розвитку грибків та плісняви в ковбасних і кондитерських виробах та в молочній продукції.
Обидві точки зору мають право на існування. Як діяти в цій ситуації, кожен обирає сам.
Вас це може зацікавити: Цей спосіб миття овочів та фруктів допоможе на сто відсотків знищити мікроби