У світі існує приблизно 2000 різновидів сиру і кожен з них по-своєму смачний. Але який з них найкорисніший?
Сир: за і проти
Більшість людей жодного дня не обходяться без сиру. Його кладуть на бутерброди, в запіканки, додають до салатів – він органічно вписується практично в кожну страву.
При цьому має дуже неоднозначну репутацію.
З одного боку, він корисний. Містить білок, який сприяє насиченню та росту м’язової маси. Є джерелом кальцію, необхідного для зміцнення кісток. І вітамінів А та групи В, корисних для шкіри, волосся, нігтів і не тільки.
З іншого – це джерело насичених жирів, які провокують зростання ваги та підвищують ризики серцевих захворювань. Наприклад, скибочка чеддера (близько 30 г) містить 5 грамів насиченого жиру. Це трохи більше третини від кількості, рекомендованої дорослій людині на день. Але також у ньому 7 грамів білка. І він забезпечує 14% добової норми кальцію.
Дієтолог із Нью-Йорка Ванесса Ріссетто вважає, що сир – абсолютно здоровий продукт.
Навіть дієти передбачають його вживання. Але потрібно правильно його обирати.
Який сир найкорисніший?
На першому місці у списку Ванесса Ріссетто – кисломолочний сир.
«У ньому менше насичених жирів і більше білка, ніж у більшості інших сирів», - пояснює вона. До того ж він не такий солоний, як інші види сирів.
Друге місце займають м’які сири, виготовлені з нежирного або знежиреного молока, з незначним вмістом насичених жирів:
● рікотта – містить сироватковий протеїн, що легко засвоюється організмом і має широкий спектр амінокислот;
● фета – поліпшує роботу сечостатевої системи, нормалізує роботу нервової системи, відповідає за обмін речовин;
● моцарелла – містить ензими, які пригнічують патогенну флору та відновлюють захисний бар'єр стінок кишечника, сприяють зростанню корисних бактерій та вітамінів.
На третьому місці – пармезан. 75 г цього сиру покривають денну норму кальцію. Окрім того, у ньому менший вміст холестерину, ніж в інших сирах. А це знижує фактор ризику атеросклерозу та серцевих захворювань.
Як зробити будь-який сир здоровішим
Загалом, на думку дієтолога, вміст поживних речовин у різних сортах сиру відрізняється не дуже. Тому навіть сири з пліснявою можуть бути корисні. Але коли ми запікаємо брі у листовому тісті чи їмо з крекерами, він стає в рази калорійнішим і шкідливим.
Висновок очевидний: жирні види сиру краще їсти з овочами та фруктами, тобто з клітковиною. І, звісно, не зловживати ними.
Знежирений чи ні?
Це питання особливо хвилює людей, які контролюють свою вагу і вважають, що у знежиреному сирі менше калорій.
Ванесса Ріссетто переконана, що краще взагалі відмовиться від сиру, ніж їсти знежирений. Він не насичує організм, тому з’їдають його більше. І зводять весь ефект нанівець.
Вас це може зацікавити: Майже як наркотик – який популярний продукт на нашому столі викликає звикання
Вчені назвали найнебезпечніший у світі сир – його заборонено вживати