Дієтолог відповів, який сир найкорисніший у світі

У світі існує приблизно 2000 різновидів сиру і кожен з них по-своєму смачний. Але який з них найкорисніший?

Сир: за і проти

Більшість людей жодного дня не обходяться без сиру. Його кладуть на бутерброди, в запіканки, додають до салатів – він органічно вписується практично в кожну страву.

При цьому має дуже неоднозначну репутацію.

З одного боку, він корисний. Містить білок, який сприяє насиченню та росту м’язової маси. Є джерелом кальцію, необхідного для зміцнення кісток. І вітамінів А та групи В, корисних для шкіри, волосся, нігтів і не тільки.

З іншого – це джерело насичених жирів, які провокують зростання ваги та підвищують ризики серцевих захворювань. Наприклад, скибочка чеддера (близько 30 г) містить 5 грамів насиченого жиру. Це трохи більше третини від кількості, рекомендованої дорослій людині  на день. Але також у ньому 7 грамів білка. І він забезпечує 14% добової норми кальцію.

Дієтолог із Нью-Йорка Ванесса Ріссетто вважає, що сир – абсолютно здоровий продукт.

Навіть дієти передбачають його вживання. Але потрібно правильно його обирати.

Який сир найкорисніший?

На першому місці у списку Ванесса Ріссетто – кисломолочний сир.

«У ньому менше насичених жирів і більше білка, ніж у більшості інших сирів», -  пояснює вона. До того ж він не такий солоний, як інші види сирів.

Друге місце займають м’які сири, виготовлені з нежирного або знежиреного молока, з незначним вмістом насичених жирів:

рікотта – містить сироватковий протеїн, що легко засвоюється організмом і має широкий спектр амінокислот;

фета поліпшує роботу сечостатевої системи, нормалізує роботу нервової системи, відповідає за обмін речовин;

моцарелла – містить ензими, які пригнічують патогенну флору та відновлюють захисний бар'єр стінок кишечника, сприяють зростанню корисних бактерій та вітамінів.

На третьому місці – пармезан. 75 г цього сиру покривають денну норму кальцію. Окрім того, у ньому менший вміст холестерину, ніж в інших сирах. А це знижує фактор ризику атеросклерозу та серцевих захворювань.

Як зробити будь-який сир здоровішим

Загалом, на думку дієтолога, вміст поживних речовин у різних сортах сиру  відрізняється не дуже. Тому навіть сири з пліснявою можуть бути корисні. Але коли ми запікаємо брі у листовому тісті чи їмо з крекерами, він стає в рази калорійнішим і шкідливим.

Висновок очевидний: жирні види сиру краще їсти з овочами та фруктами, тобто з клітковиною. І, звісно, не зловживати ними.

Знежирений чи ні?

Це питання особливо хвилює людей, які контролюють свою вагу і вважають, що у знежиреному сирі менше калорій.

Ванесса Ріссетто переконана, що краще взагалі відмовиться від сиру, ніж їсти  знежирений. Він не насичує організм, тому з’їдають його більше. І зводять весь ефект нанівець.

Вас це може зацікавити: Майже як наркотик – який популярний продукт на нашому столі викликає звикання

Вчені назвали найнебезпечніший у світі сир – його заборонено вживати

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист