Майже як наркотик – який популярний продукт на нашому столі викликає звикання

Напевно, не часто випадає такий день, коли в нашому раціоні немає сиру. Існують сотні виду цього продукту, і кожен смакує по-своєму. Але вчені вважають, що любимо ми його не тільки за смакові якості. Він викликає звикання.

Відомий факт: завдяки амінокислоті триптофану сири підвищують рівень серотоніну в мозку і сприяють покращенню настрою. Можна було б припустити, що саме «в пошуках» гарного настрою наш організм просить сиру. Але насправді, вважаються науковці, справа не тільки в цьому.

Сири містять казеїн – повільно засвоюваний білок. Його багато в молоці, а в сирі в рази більше, тому що на виготовлення 500 г сиру потрібно майже 4,5 л молока.

Під час перетравлювання казеїн розщеплюється на дрібні сполуки – казоморфіни. Їхня особливість у тому, що вони здатні перетинати гематоенцефалічний бар'єр (фільтр, який захищає мозок від проникнення багатьох речовин, що є в крові) і прикріплюватися до дофамінових рецепторів у вашому мозку.  А оскільки казоморфіни – опіоїди, вони викликають відчуття щастя й ейфорії.

Так і виникає залежність: чим більше казоморфінів потрапляє в організм, тим більше задоволення від життя. І тим більше хочеться сиру.

Найменше звикання викликають молочні продукти, в яких мінімальний вміст казеїну: айран, кефір, кисломолочний сир, рікотта. Чим твердіший сир, тим більше казеїну.

Цей «наркотик» може бути шкідливим для людей з непереносимість молочного білку (у них виникає здуття і метеоризм), особам із зайвою вагою (казеїн калорійний) і з захворюваннями печінки та нирок (на них йде додаткове навантаження).

Загалом же він необхідний організму:

● є джерелом білка і кальцію, які стимулюють ріст м’язів і зміцнення кісткової тканини;

● має протипухлинні, протизапальні та антиоксидантні властивості;

● запобігає генним мутаціям (вони теж можуть призвести до ракових захворювань);

● сприяє зміцненню здоров'я серця (завдяки лінолевій кислоті, яка міститься у жирних сортах сиру).

Тож як не крути, без сиру не обійтися. Але варто правильно підібрати жирність, щоб отримувати від нього тільки користь, а не зайві калорії.

Вас це може зацікавити: Небезпечний тренд: в Америці діти нюхають популярну спецію, щоб отримати кайф

Секрети зберігання сиру: де, як і скільки

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист