За кілька днів сир покрився білим нальотом чи в нього з’явився неприємний запах? Не поспішайте звинувачувати виробника в неякісному продукті. Можливо, ви просто не вмієте його зберігати.
Сир – це один із найбільш затребуваних продуктів харчування у кожній родині. Асортимент ми намагаємось урізноманітнювати, а от зберігаємо все, що купляємо однаково. Між тим зберігання сиру – це ціла наука, у якій є свої правила. Давайте ознайомимся з основними.
Найкраща форма зберігання
У вигляді слайсів чи кубиків тривалість «життя» сиру в холодильнику скорочується до 5 діб (її трохи можна продовжити, обрізавши плісняву і перепакувавши сир). У шматку тверді сири (пармезан, грана падано) зберігаються 1,5 місяці, напівтверді та напівм'які (чеддер, гауда) – 2–4 тижні, м'які та розсольні (горгонзола, брі, фета) – 2 тижні.
Найкраще місце в холодильнику
Cередня полиця або відсік для овочів та фруктів. Поряд не повинно бути продуктів, від яких сир може підхопити аромат (наприклад, риби).
Якщо розумієте, що не впораєтесь з сиром, його можна заморозити. Чеддер, гауда, пармезан, швейцарський, твердий козячий сир – ці сорти підходять для заморозки найкраще. Зберігати їх ліпше в натертому вигляді, не довше шести місяців. Але майте на увазі – після розморожування в них трохи змінять смакові якості – стануть сухішими і кришитимуться.
Найкраща упаковка
Та, в якій сир може дихати. Є кілька варіантів:
сирний папір. Він двошаровий: плівка всередині не дає сиру висихати, а верхній захисний шар якраз дозволяє дихати;
пергаментний папір або вощений. У такому пакуванні відбувається циркуляція повітря, і сир не буде швидко покриватися пліснявою;
фольга. Але сирам з пліснявою вона протипоказана. Для твердих та напівтвердих сортів – чудові умови;
скляна тара (контейнер або банка). Для м'яких та свіжих сирів. Їх потрібно герметично закривати.
У поліетилен загортати сир категорично не рекомендується. Під плівкою швидко з’явиться конденсат, і згодом сир вкриється пліснявою. Тому спочатку пакуйте в папір, а зверху – нещільно намотайте харчову плівку або целофановий пакет.
Найкращі способи вберегти від плісняви
Щоб сир зберіг смак і не покрився пліснявою, спробуйте зробити так:
не зрізайте скоринку з твердого сиру. Це його броня;
покладіть до сиру пару кубиків цукру-рафінаду. Сир довше буде свіжим;
змастіть сир олією. Раптом він надумає запліснявіти, цвіль покриє олію, а не сам продукт. Досить просто протерти його серветкою, а потім промити водою – і можна куштувати.