Сири ми зазвичай розглядаємо з точки зору смаку, ціни і калорійності. І ніколи – з точки зору небезпеки для здоров’я. Аде існує один вид сиру, від якого точно слід відмовитися – не даремно від потрапив під заборону в Європі.
Усі знають, що сири виготовляються шляхом згортання молока, яке відбувається завдяки додаванню сичужного ферменту. Потім ця маса проціджується, солиться і відправляється на дозрівання. Залежно від типу сиру можуть додаватися бактерії та їстівна цвіль.
Але є один вид цього продукту, в який технологи додають ще один інгредієнт – живі личинки сирної мухи.
Сasu marzu готують з пекоріно – традиційного для Сардинії сиру на основі овечого молока. Поки він дозріває, мухи відкладають яйця в щілини, які утворюються в сирі. Щойно вилуплюються личинки, вони починають пробиратися крізь сир, перетравлюючи на своєму шляху білки. Таким чином він стає настільки м’яким, що це більше скидається на гниль.
Коли зрізається верхівка головки сиру, можна у всій красі побачити її «мешканців». Люди, готові спробувати такий делікатес, зачерпують масу, яка «має інтенсивний, пряний смак, який залишає післясмак на години».
Не всі готові на такий гастрономічний експеримент. Але є гурмани, які вважають casu marzu делікатесом. І їдять його разом з личинками, хоча в них є вибір – живність можна обминути.
До речі, личинки дуже спритні – вони можуть стрибати на відстань 15 сантиметрів. Тож тим, хто вирішить поласувати сиром, рекомендують захищати очі – наприклад, вдягати окуляри.
З 1962 році в Італії casu marzu заборонили продавати і споживати – він класифікується як їжа, заражена паразитами.
У 2009 році Книга рекордів Гіннесса оголосила його найнебезпечнішим сиром у світі.
У чому ж його небезпека? Він може викликати алергічну реакція. А ще – і це головне – личинки не завжди перетравлюються під впливом шлункового соку. Якщо вони виживають, намагаються проникнути через стінки кишечника. Навіть якщо їм це не вдається, вони однак пошкоджують їх. У результаті виникає біль у животі, блювота і діарея з домішками крові.
Однак і до цього часу в Сардинії casu marzu вважається місцевим надбанням: місцеві жителі продовжують його тихцем готувати, їсти і так само тихцем продавати. Штраф, який можуть за це призначити, їх не лякає.
Вас це може зацікавити: Майже як наркотик – який популярний продукт на нашому столі викликає звикання
Секрети зберігання сиру: де, як і скільки