Миття фруктів і овочів зазвичай не забирає в нас багато часу: сполоснули під краном – і готово. Але цього недостатньо, щоб вимити бактерії, які можуть завдати шкоди нашому здоров’ю.
Отруєння через брудні овочі та фрукти може мати досить неприємні наслідки. Простіше кілька хвилин виділити на те, щоб ретельно їх помити, ніж потім лікуватися.
● Якщо йдеться про фасовані продукти з супермаркета, доктор Дебора Лі радить не вживати їх після того, як закінчився термін придатності. «Вони можуть мати нормальний товарний вигляд. Але при цьому вже містити цілі колонії мікроорганізмів, яким ви не будете раді. Особливо це стосується фасованого листового салату», – пояснює вона.
● Ще один спосіб знизити ризик харчового отруєння – мити руки та обробну дошку, щоб запобігти перехресному забрудненню.
● Нарізаючи зелень, слід видалити всі коричневі або пом’яті листочки. Листовий салат потрібно мити, навіть якщо він куплений в супермаркеті і на ньому написано, що «готовий до вживання». Причому краще не замочувати його в ємності, а помити під холодною проточною водою впродовж 30 секунд. У такому разі бактерії змиє водою у водостік, а не розжене по всій мисці.
● Овочі та фрукти бажано мити в друшляку під проточною водою. Брудна вода не відразу витікатиме, і у мікробів не буде шансу сховатися.
● Дехто під час миття фруктів та овочів використовує харчову соду або оцет. Експерти вважають, що це найкращий спосіб позбавитися бруду і мікробів. «Промивання лише водою може допомогти видалити деякі бактерії. Використання розчину оцту та соди може бути набагато ефективнішим у зниженні ризику зараження E.coli», – вважає дієтолог Ліза Марлі. Вона рекомендує на 1 літр води додати 40 грам соди та 150 мл білого оцту і замочувати в ньому овочі чи фрукти впродовж 5 хвилин. Після цього розчин слід змити, а плоди промити під проточною водою. Така процедура повинна видалити всіх мікробів. До речі, за допомогою содово-оцтового розчину можна позбутися не тільки мікробів, а й частково – пестицидів.