Ростбіф – настільки популярна британська страва, що на батьківщині йому присвячували балади. Це не дивно, адже це м’ясо надзвичайно смачне.
Існує ціла філософія приготування ростбіфу. Дуже важливо вибрати відповідний шматок яловичини – це може бути вирізка, товстий або тонкий край.
М'ясо не повинно бути заморожене.
Яловичина повинна бути мармурова – при запіканні тонкі жирові прошарки розтоплюються, роблячи м'ясо напрочуд соковитим і м'яким.
1 кг яловичини
2 морквини
2 цибулини
1 головка часнику
2 гілочки розмарину
5 гілочок чебрецю
100 мл червоного сухого вина
100 мл яловичого або курячого бульйону
100 мл вершків 22% жирності
20 г вершкового масла
сіль
свіжомелений перець
оливкова олія (або інша рослинна)
Заздалегідь дістати м'ясо з холодильника, щоб воно встигло нагрітися до кімнатної температури. Вимити його, обсушити паперовими рушниками.
Приправити сіллю та перцем, покрити з усіх боків невеликою кількістю олії. Потім обв'язати ниткою (цей крок не обов'язковий, але дозволить шматку м'яса тримати форму).
Моркву та цибулю крупно нарізати. Часник розібрати на зубчики, але не очищати. Викласти моркву, цибулю, часник та трави у форму для запікання. Залити червоне вино.
На сильному вогні розігріти сковороду. Обсмажити на ній м'ясо з кожного боку по 1-2 хвилини – до рум'яної скоринки. Перекласти його до овочів з вином, відправити до духовки, розігрітої до 160°С (режим із конвекцією).
Для середнього прожарювання знадобиться 35-40 хвилин, для повного – 50-60.
Дістати м'ясо з духовки та дати йому постояти 15 хвилин. За цей час можна приготувати соус.
Форму для запікання відправити на вогонь або ж перекласти те, що в ній залишилося, в сотейник. Додати бульйон і довести до кипіння, помішуючи.
Після того, як половина рідини випарується, додати вершки. Приправити сіллю та перцем за смаком, довести до кипіння і зняти з вогню, коли соус почне густіти. Процідити його через сито і додати в ще гарячий соус шматочок вершкового масла. Перемішати до однорідного стану. Соус має стати блискучим та глянцевим.
Подавайте ростбіф гарячим або повністю остиглим із запеченою картоплею та вершковим соусом. Смачного!
Вас це може зацікавити: Рецепт найніжніших свинячих реберець
Курка в сметані з пікантним горіховим соусом: як приготувати смачну страву