Йогурт вважається одним з найкращих пробіотичних продуктів для підтримки травлення та здоров'я кишечника. Втім, існують і інші, в яких пробіотиків не менше.
Пробіотики сприяють не тільки поліпшенню процесів травлення. Ці живі організми зміцнюють імунітет, впливають на стан шкіри, знижують рівень холестерину та окислювальний стрес. Тому питання, потрібні вони організму чи ні, не виникає.
Інша справа – джерела пробіотиків. Не всі люблять йогурт, а комусь він просто те підходить. Тому його можна без проблем замінити на інший продукт. Ось які альтернативні варіанти радять дієтологи.
Кефір. Найближчий «родич» йогурту, з яким його завжди порівнюють. Це ферментований напій, який виготовляють з молока, додаючи бактерії та дріжджі. Вважається, що кефір містить більше пробіотиків, ніж йогурт.
Квас. Виготовляється із житнього хліба і натуральних бактерій та дріжджів.
Корисні бактерії в квасі підтримують травлення, допомагають їжі рухатися по кишечнику та підвищують рівень гормонів, які сприяють травленню. А в цілому – покращують здоров'я кишечника.
Кімчі. Пікантна корейська страва, що готується з ферментованих овочів (зазвичай, капусти та редиски), стає все більш популярною в українців. Ферментується за допомогою природних бактерій з овочів, створюючи пробіотики, які підтримують травлення та імунну функцію. А при регулярному вживанні – і здоров'я серця.
Комбуча. Ферментований чай (виготовляється з підсолодженого чорного або зеленого чаю з додаванням корисних бактерій та дріжджів). Крім турботи про здоров'я кишечника та шлунку проявляє властивості (антиоксидантні й протизапальні), які позитивно відбиваються на печінці.
Квашена капуста. Бажана страва на столі більшості українців. Містить корисні бактерії, які зменшують запалення в організмі та підтримують імунітет. Також має антиоксидантну та протиракову властивість.
Хліб на заквасці. Закваску виготовляють шляхом бродіння борошна та води за допомогою молочнокислих бактерій та дріжджів. Висока температура під час випікання знищує частину корисних бактерій, однак їх залишається достатньо, щоб боротися із запаленням і захищати клітини організму.
Вас це може зацікавити: Які ферментовані напої найшвидче спалюють жир і допомагають схуднути
Яку азіатську страву варто їсти щодня, щоб бути стрункими, як кореянки