Розсіл від квашеної капусти зазвичай вважається непотрібним і виливається геть. Не поспішайте цього робити! Насправді у ваших руках справжній скарб, який може принести користь для здоров’я.
Квашена капуста – джерело вітаміну С, заліза та пробіотиків. Вона здатна знизити ризик розвитку інфекцій і підтримувати імунітет. Розсіл майже не поступається їй у користі – з давніх часів він вважається потужним лікувальним засобом. Focus.de розповідає, в чому його цінність.
Вітамінна бомба
Розсіл від квашеної капусти багатий вітамінами, без яких наш організм не зможе повноцінно функціонувати:
● вітамін С: стимулює обмін речовин, має антиоксидантну дію і зміцнює імунну систему;
● вітамін К: поліпшує згортання крові і підтримує здоров'я кісток;
● вітамін B12: забезпечує здоров’я нервової системи;
● фолієва кислота: підтримує кровотворення і формування клітин в організмі;
● провітамін А (бета-каротин): важливий для здорової шкіри, зору та кісток.
Захищає серцево-судинну систему
Окрім великої кількості вітамінів, розсіл квашеної капусти містить багато мінеральних речовин: калій, натрій, магній, кальцій. Завдяки їм він може стабілізувати артеріальний тиск, покращити циркуляцію та згортання крові, знизити концентрацію холестерину. Також попереджає розвиток атеросклерозу, інфаркту та інсульту і запобігає утворенню тромбів. Також підвищує гемоглобін і запобігає розвитку анемії, збагачуючи клітини киснем.
Нормалізує роботу кишечника
Молочнокислі бактерії, які з’являються у процесі ферментації білокачанної капусти, в кишечнику діють як природні пробіотики – відновлюють кишкову флору. Таким чином вони налагоджують процес травлення.
Зокрема, розсіл допомагає при закрепах, оскільки стимулює травлення і діє як легке проносне. Але тут слід знати міру, щоб не спровокувати діарею.
Як правильно вживати розсіл
Попри велику користь для організму, експерти радять споживати не більше однієї маленької склянки розсолу на день.
Людям, чутливий до гістаміну, слід бути обережними і уникати розсолу, квашеної капусти та всіх інших ферментованих продуктів. Це допоможе уникнути неприємних наслідків – діареї, нудоти, головного болю.
Не варто вживати розсіл від квашеної капусти у період загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту.
Вас це може зацікавити: Про ці властивості квашеної капусти ви точно не знали: ось чому вона має бути в кожному холодильнику
У чому не можна квасити капусту: смак і колір будуть безнадійно зіпсовані