Пригнічує ріст ракових клітин, знеболює і покращує пам’ять: названо пряність, яку потрібно вживати регулярно

Шавлія використовується не тільки в кулінарії, а й в медицині.

Ця ароматна трава чудово смакує до м'яса, риби, супів, соусів, салатів, начинок для пирогів та салатів. А ще її заварюють для полоскання горла. Однак лікувальний  ефект шавлії сягає набагато далі.

Останні дослідження показали, що вона має не тільки потужні протизапальні властивості, а й антиоксидантні, антимікробні і навіть протиракові.

Протиракова дія

Дослідження на лабораторних тваринах показали, що вживання напою з шавлії запобігає виникненню канцерогенезу в товстій кишці. Також  екстракт шавлії продемонстрував подібну протиракову дію на клітинному рівні у випадку інших видів раку: раку молочної залози, шийки матки, гортані, ротової порожнини та меланоми.

Його протипухлинна активність зумовлена ​​головним чином флавоноїдом – розмариновою кислотою, яка пригнічує ріст різних ракових клітин.

Антиоксидантні властивості

Окислювальний стрес відіграє важливу роль у виникненні та прогресуванні різних захворювань, таких як хвороби серця, діабет тощо.

Природні антиоксиданти шавлії захищають клітини та можуть протидіяти пошкодженню тканин, спричиненому оксидативним стресом.

Зокрема, у гризунів, яким давали настій шавлії, підвищувалась стійкість клітин печінки до оксидативного стресу.

Протизапальна дія

Запалення та біль – це два основні симптоми, що виникають у відповідь на пошкодження тканин.

Хоча нестероїдні протизапальні препарати залишаються основним фармацевтичним вибором для лікування цих симптомів, їх застосування супроводжується неприємними побічними ефектами – шлунково-кишковими та серцево-судинними ускладненнями.

Шавлія допомагає контролювати нейропатичний біль (він виникає внаслідок ураження або дисфункції нервової системи і виглядає як пекучий, стріляючий або колючий). Зокрема, біль, спричиненою хіміотерапією.

Антисептична дія

Ефірна олія та етанольний екстракт шавлії демонструють потужну бактерицидну активність проти таких патогенів, як Bacillus cereus та Staphylococcus epidermidis.

Крім того, шавлії приписують протигрибкові та протималярійні властивості.

Покращує когнітивні функції

Лабораторні дослідження на щурах показали, що екстракт шавлії покращує збереження пам'яті і здатність до навчання. Причому ця трава поліпшує когнітивні здібності як у здорових людей, так і у тих, які страждають від деменції.

Як вживати шавлію

Ви можете використовувати готовий екстракт шавлії – згідно інструкції.

Або ж приготувати настоянку на основі сухого збору. 2 чайні ложки листя шавлії слід залити 200 мл гарячої води (не окропу) і дати настоятися 15 хвилин. Після цього  процідити – і можна вживати. Двох порцій на день достатньо.

Розчин для полоскання готується так: 2 столові ложки листя заливаються 500 мл води і   кип'ятяться впродовж 5 хвилин.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист