З віком ризик серцевих захворювань різко зростає. Тому потрібно бути уважним до того, що ви їсте. Продуктам, які сприяють підвищенню рівня холестерину та закупорці артерій у вашому раціоні не місце.
Вживання цих продуктів експерти радять скоротити або замінити їх на більш корисні.
Пончики
Трансжири, насичені жири та натрій – складові пончиків, які підвищують рівень поганого холестерину та знижують рівень хорошого холестерину.
Оброблене м'ясо
М’ясо – джерело корисного білка. Але його поживна цінність залежить від виду м’яса (краще біле) і виду обробки (краще свіже, приготоване самостійно). Оброблене – ковбаси, шинка – можуть збільшити ризик серцево-судинних захворювань, включаючи інфаркти та інсульти.
Бекон
Він настільки шкідливий, що дієтологи виділяють бекон окремо від обробленого м'яса. Свинина багаті на насичені жири з холестерином, у копченому вигляді додається ще й натрій. Усе це фактори закупорки артерій та підвищеного тиску, які навантажують серцево-судинну систему.
Незбиране молоко
Попри те, що воно багате на кальцій, вітамін D, калій та інші речовини, життєво необхідні для здоров'я, незбираного молока дієтологи радять уникати. Адже поряд з корисними мікроелементами продукт містить багато калорій і насичених жирів, які в перспективі можуть призвести до збільшення маси тіла та рівня поганого холестерину. Усе це згубне для серця.
Вершкове морозиво
Воно виготовляється з молочних продуктів, багатих насиченими жирами й холестерином, тому сприяє підвищеному рівню поганого холестерину і з часом може призвести до утворення бляшок в артеріях. Крім того, у ньому багато цукру, що сприяє набору зайвої ваги, яка впливає на здоров’я серця. Дієтологи радять обирати здоровіші десерти. Наприклад, фруктові муси або пастилу.
Креветки
Морепродукти – «бальзам» для серця. Однак креветки в цю історію не вписуються. Попри те, що в уяві багатьох людей це біле м’ясо, воно – просто джерело холестерину (близько 160 мг на кожні 100 грамів продукту). А значить, збільшують ризик розвитку атеросклерозу. Відмовлятися від них зовсім не потрібно – користі від креветок організм теж має багато. А от вживати в помірних кількостях не варто.
Кокосова олія
Цей продукт може бути корисним для покращення травлення, поліпшення функціонування щитовидки і зміцнення серцево-судинної системи. Однак оскільки кокосова олія має високий вміст насичених жирів, надмірне споживання може змінити плюс на мінус – призвести до підвищення рівня холестерину і ризику серцевих захворювань.
Вас це може зацікавити: 8 способів контролювати рівень холестерину
Скільки потрібно їсти яблук, щоб легко контролювати рівень холестерину