Яблука можуть впоратися з надлишок холестерину, запевняють вчені. Якщо вживати їх регулярно, статини вам не знадобляться.
Усі ми з дитинства звикли до того, що потрібно їсти яблука, бо це джерело вітамінів. Але крім вітамінів A, С, групи В, РР, Е вони також містять багато життєво необхідних мікроелементів (магній, фосфор, йод, залізо, цинк, селен, калій, кальцій). Усе це в сукупності сприяє поліпшенню травлення, схудненню та роботі мозку, підтримує нервову систему і допомагає справлятися зі стресом, підвищує рівень гемоглобіну.
Втім, одна з найважливіших функцій яблук – вони захищають від серцево-судинних захворювань.
Цим фрукти завдячують поліфенолам – вони мають здатність знижувати артеріальний тиск та ризик інсульту.
Також яблука містять пектин, який бореться з холестерином. Розчинні волокна пов'язують жири в кишечнику, що призводить до зменшення рівня холестерину в крові та захищає від надмірного накопичення в судинах.
Це допомагає запобігти закупорці артерій (вона може призвести до інфаркту та інсульту). Крім того, за словами дієтологині Елі Бретчер, пектин із яблук ефективно очищає організм від токсичних речовин, таких як ртуть, свинець та миш'як.
Дослідження, в якому учасники вживали по два яблука на день впродовж восьми тижнів, показало: рівень холестерину за таких обставин знижується майже на 16%. Щоб знизити його на 30%, слід три тижні дотримуватися яблучної дієти.
Цікаво, що нормалізувати рівень холестерину здатні тільки яблука. Яблучний сок такого ефекту не має.
Вас це може зацікавити: Кардіолог назвав 5 видів продуктів, які знижують рівень холестерину та запалення: вживати потрібно щодня