Рослинне молоко останнім часом користується все більшим попитом. І не тільки серед веганів. Особливо актуальна альтернатива традиційному коров’ячому – вівсяне та мигдалеве. Якщо ви ще не спробували, не зайвим буде дізнатися про їхні плюси та мінуси.
Вівсяне молоко
Виготовляється з цільного зерна вівса. Це – джерело клітковини. Особливо бета-глюкану, що допомогає довше відчувати ситість.
Вівсяне молоко містить більше білку, ніж мигдалеве, що також сприяє насиченню.
Вітаміни групи В в його складі допомагають видаляти холестеринові бляшки з судин.
Виводить з організму токсини.
Прискорює обмінні процеси та захищає слизову шлунка і кишечника, обволікаючи стінки.
Усуває запори та здуття.
Сприяє регулюванню рівня цукру в крові. Завдяки своєму природному солодкому смаку може бути чудовим доповненням до кави та пластівців.
Але майте на увазі: багато видів вівсяного молока містять додатковий цукор, який впливає на загальний рівень цукру в крові. Тому краще вибирати несолодкі варіанти.
Мигдалеве молоко
Виготовляється з необсмаженого мигдалю з додаванням води. Низькокалорійне, містить здорові жири, корисні для серця. Оскільки мигдаль – один з найкорисніших горіхів, молоко з нього теж має неймовірні властивості.
У ньому міститься велика кількість незамінних жирних кислот, вітамінів та мінералів (зокрема, вітаміни групи B, калій, кальцій, фосфор, мідь, залізо).
Це джерело токоферолу (вітаміну E) – найпотужнішого антиоксиданту, який захищає клітини від окислювального стресу. У склянці мигдалевого молока міститься половина добової норми цьому вітаміну і половина норми кальцію.
Сприяє покращенню зору, роботі серця і набору м’язової маси, зменшує ризик виникнення діабету. Чашка напої щодня – і у вас поліпшаться шкіра, нігті та волосся.
Яке молоко краще?
Вівсяне молоко більш ситніше. З іншого боку, мигдалеве містить менше калорій і вуглеводів. Це означає, що воно є кращим вибором для людей, які слідкують за споживанням калорій.
Загалом же – все залежить від уподобань та смаків.
Вас це може зацікавити: Міф про користь вівсяного молока: коли і для кого воно може стати шкідливим