Люди з вадами зору зможуть вільно пересуватися: їм допомагатимуть роботи-поводирі

Штучний інтелект позбавляє роботи не тільки людей, а й тварин. На черзі собаки-поводирі, яких може замінити RoboGuide – робот-собак зі штучним інтелектом.

Як працює робот-поводир

Ця новинка – справа рук науковців з Університету Глазго. Розробники вважають, що в деяких ситуація RoboGuide може справлятися з функціями поводиря краще, ніж звичайна собака.

Його завдання – «надати сліпим і людям з вадами зору більше незалежності». Під незалежністю мається на увазі можливість вільно пересуватися у громадських місцях.

Програмне забезпечення робота-поводиря дозволяє йому прокладати оптимальні маршрути між двома пунктами, спрямовувати ними людину і уникати зіткнення з перешкодами, що рухаються.

Окрім того, він розуміє мову і може відповідати на запитання господаря.

Недоліки робота-поводиря

Прототип собаки-поводиря вже тестувався у Хантеріанському музеї у Глазго – він допомагав добровольцям орієнтуватися на його території. Розробники залишилися ним задоволені. Але є питання.

«Один з основних недоліків багатьох сучасних чотирилапих, двоногих і колісних роботів полягає в тому, що технологія, яка дозволяє їм орієнтуватися у просторі, може обмежити їхню корисність для людей з вадами зору.  GPS використовується для навігації і чудово працює на відкритому повітрі. А в закритих приміщеннях, де покриття сигналом може слабшати, виникають складнощі. Якщо робот використовує для спостереження камери, обмежені лінією огляду, це  ускладнює безпечне орієнтування людей навколо об'єктів або на поворотах», - пояснюють автори проєкту.

При цьому розробники не мають сумніву, що RoboGuide – принципово нове вирішення проблеми людей з вадами зору.

Коли робот зможе приступити до виконання своїх функцій, поки що не зрозуміло. Але науковці мають намір випустити його повноцінну версію у найближчі кілька років.

Раніше ми писали про те, що робот-гуманоїд Atlas від Boston Dynamics влаштувався працювати на завод

Також ми писали про те, що роботи Boston Dynamics малюють картини в стилі Пікассо, які продаються за $40 тис.

А ще розповідали про  робота-собаку, який потрапив до Книги рекордів Гіннесса

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист