Без сумніву, сіль – це найпопулярніша приправа в світі. Вона підкреслює смак страв, тому без неї їжа здається надто прісною і нецікавою. Але кожна зайва крупинка солі наближає нас до серцевих захворювань і зокрема – інсульту.
Користь і шкода солі
Сіль – електроліт, який відіграє вирішальну роль у балансі рідини, сприяє передачі нервових імпульсів, нормальній роботі нервової системи і шлунково-кишкового тракту, а також бере участь у скороченні м'язів.
Але надмірний вміст солі в організмі може підвищити артеріальний тиск, збільшуючи ризик серцевих захворювань та інсульту, пише New York Post.
Американська асоціація серця рекомендує обмежувати споживання натрію для дорослої людини до 2300 мг на день (близько однієї чайної ложки). Для осіб з високий кров'яний тиск денна норма значно нижча – 1500 мг. Проте зазвичай люди вживають солі удвічі більше.
Яка сіль краща для серця
Перебороти звичку вживати солону їжу багатьом не під силу. Тому кардіологи радять принаймні вибирати найбезпечніший вид солі.
Останнім часом більшої популярності набула сіль з крупними кристалами (гімалайська, кельтська, кошерна), яку люблять використовувати кухарі високої кухні. Її позиціонують як більш корисну. Насправді ж, кажуть експерти, для здоров’я ідеальний варіант – звичайна кам’яна сіль.
За словами Сьюзен Ченг, кардіолога з Інституту серця Смідта в Лос-Анджелесі, дешева звичайна сіль дає стільки ж смаку, як і морська, але для цього її потрібно менше.
Її колега, доктор Еван Левін, погоджується з цим і додає: вміст мінералів у морських солях настільки мізерний, що користі організму не принесе.
Натомість сіль, збагачена йодом, може зарадити проблемам зі щитовидною залозою.
Вона очищена, тому містить менше забруднюючих речовин або слідів важких металів, які можуть бути присутніми в нерафінованій.
Вас це може зацікавити: Експерти відповіли, чи справді морська сіль найбільш корисна