Скільки креветок можна з’їсти за один раз без шкоди для здоров’я

Для багатьох креветки – один з найулюбленіших морепродуктів, практично делікатес. Але ним не дозволяють себе часто балувати через високий вміст холестерину. Чи справді креветки небезпечні для серця? Давайте розбиратися.

У 100 г креветок дійсно міститься приблизно 190 мг холестерину. Враховуючи те, що добова норма холестерину для дорослої людини – 300 мг, виходить, що без шкоди для здоров’я можна з’їсти 2-3 штуки.

Однак останні дослідження показують, що харчовий холестерин не впливає на рівень поганого холестерину в крові. І хоч рівень холестерину в 100 г креветок майже удвічі більший, ніж у тій самій порції яловичого фаршу,  насичених жирів у ній набагато менше – лише 0,4 грама.

Відмовлятися від споживання креветок варто хіба що людям, які мають хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту чи ендокринної систем. Та й то, якщо це рекомендує лікар.  

Якщо інших протипоказань немає, креветки приноситимуть організму користь. Адже  це джерело поживних речовин: вони містять багато білку, вітаміну B12, омега-3 жирних кислот, антиоксидантів, селену, міді. Більшість з них важливі для нормального метаболізму, підтримують здоров'я серця, мозку, щитовидної залози та шкіри.

Фахівці радять вживати дорослим не більше 300 грамів (близько 15 великих креветок) на добу – 2-3 рази на тиждень. Бажано запікати їх на грилі – так вони будуть кориснішими, або відварювати. І вживати з краплею оліє та лимоном, а не з вершковим соусом, який додає калорійності.

Вас це може зацікавити: Як почистити готові креветки і видалити з них стравохід, не забруднивши руки

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист