Насіння чіа – справжній суперфуд. Воно корисне для кишечника, серця і не тільки. Але переконайтеся, що ви вживаєте його з правильними продуктами.
Насіння чіа досить швидко завоювало популярність у людей, які опікуються своїм здоров’ям. Воно знижує артеріальний тиск, рівень холестерину, запобігає закрепам і загалом – покращує процес травлення, бореться з вільними радикалами і передчасним старінням. А головне – чудово вписується в раціон під час схуднення.
Воно має ще один плюс: не потрібно готувати якісь специфічні страви, в яких воно буде доречним. Насіння чіа смакує в багатьох звичних нам рецептах.
Але є нюанс: є кілька продуктів, які в поєднання з насінням чіа можуть погано вплинути на процес травлення та засвоєння поживних речовин, пише Health Shots.
Продукти з високим вмістом фітинової кислоти
Насіння чіа само по собі містить багато цієї речовини. Поєднання його з іншими продуктами, багатими на фітинову кислоту (квасоля, сочевиця, горіхи), може знизити здатність організму засвоювати необхідні мінерали, такі як кальцій, залізо та цинк.
Продукти, багаті на клітковину
Клітковина відіграє важливу роль у підтримці здоров’я. Але насіння чіа – це і є клітковина (воно складається з неї на 35%). Якщо його додавати до інших продуктів, які її містять надто багато (висівки, яблука, груші), може статися передозування. Це перевантажить травну систему і може викликати біль у шлунку, здуття живота або газоутворення.
Молочні продукти
Союз насіння чіа та молока, сиру і йогурту небажаний для людей, які мають непереносимість лактози або чутливість до молочних продуктів. Він може сповільнити травлення і спричинити здуття живота, газооутворення та дискомфорт у шлунку.
Продукти з високим вмістом оксалату
Оксалати, які є, наприклад, у шпинаті, небезпечні для організму через їхню здатність зв’язуватися з кальцієм та іншими мінералами і утворювати камені в нирках. Насіння чіа також містить оксалати. Ця кількість незначна, однак експерти не радять ризикувати, поєднуючи два оксалатовмісні продукти.
Солодощі
Продукти з високим вмістом цукру можуть підвищити рівень цукру в крові, тоді як насіння чіа сприяє його регулюванню. Додавання до десертів суттєво зменшує його ефективність.
З чим найкраще вживати насіння чіа
Експерти радять вживати його з водою, додавати до смузі, соків, йогуртів (якщо немає непереносимості лактози), посипати салати чи навіть використовувати у випічці.
Вас це може зацікавити: 5 продуктів, з якими поєднувати яйця шкідливо для здоров’я