Шкідливі поєднання: з якими продуктами не можна вживати насіння чіа

Насіння чіа – справжній суперфуд. Воно корисне для кишечника,  серця і не тільки. Але переконайтеся, що ви вживаєте його з правильними продуктами.

Насіння чіа досить швидко завоювало популярність у людей, які опікуються своїм здоров’ям. Воно знижує артеріальний тиск, рівень холестерину, запобігає закрепам і загалом – покращує процес травлення, бореться з вільними радикалами і передчасним старінням. А головне – чудово вписується в раціон під час схуднення.

Воно має ще один плюс: не потрібно готувати  якісь специфічні страви, в яких воно буде доречним. Насіння чіа смакує в багатьох звичних нам рецептах.

Але є нюанс: є кілька продуктів, які в поєднання з насінням чіа можуть погано вплинути на процес травлення та засвоєння поживних речовин, пише Health Shots.

Продукти з високим вмістом фітинової кислоти

Насіння чіа само по собі містить багато цієї речовини. Поєднання його з іншими продуктами, багатими на фітинову кислоту (квасоля, сочевиця, горіхи), може знизити здатність організму засвоювати необхідні мінерали, такі як кальцій, залізо та цинк.

Продукти, багаті на клітковину

Клітковина відіграє важливу роль у підтримці здоров’я. Але насіння чіа – це і є клітковина (воно складається з неї на 35%). Якщо його додавати до інших продуктів, які її містять надто багато (висівки, яблука, груші), може статися передозування. Це   перевантажить травну систему і може викликати біль у шлунку, здуття живота або газоутворення.

Молочні продукти

Союз насіння чіа та молока, сиру і йогурту небажаний для людей, які мають непереносимість лактози або чутливість до молочних продуктів. Він може сповільнити травлення і спричинити здуття живота, газооутворення та дискомфорт у шлунку.

Продукти з високим вмістом оксалату

Оксалати, які є, наприклад, у шпинаті, небезпечні для організму через їхню здатність зв’язуватися з кальцієм та іншими мінералами і утворювати камені в нирках. Насіння чіа також містить оксалати. Ця кількість незначна, однак експерти не радять ризикувати, поєднуючи два оксалатовмісні продукти.

Солодощі

Продукти з високим вмістом цукру можуть підвищити рівень цукру в крові, тоді як  насіння чіа сприяє його регулюванню. Додавання до десертів суттєво зменшує його ефективність.

З чим найкраще вживати насіння чіа

Експерти радять вживати його з водою, додавати до смузі, соків, йогуртів (якщо немає непереносимості лактози), посипати салати чи навіть використовувати у випічці. 

Вас це може зацікавити: 5 продуктів, з якими поєднувати яйця шкідливо для здоровя

Які фрукти не можна поєднувати між собою

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист