Хрін корисний і шкідливий: кому його потрібно їсти регулярно, а кому він протипоказаний

Якщо у вас на городі росте хрін, не поспішайте його викидати, коли будете викопувати. Це не просто цінна приправа, без якої холодець втрачає сенс, а й чудові ліки.

Корінь хрону не сплутаєш ні з чим завдяки його характерному сильному пряному аромату, від якого сльозяться очі, і гострому, пекучому смаку, від якого забиває дихання. Оцет трохи гасить ці властивості – завдяки йому хрін можна вживати.

Він ідеально підходить до всіх м’ясних виробів і видів м’яса – відвареного, тушеного, смаженого, запеченого, копченого, а також для деяких видів риби.

Кому корисно вживати хрін

Цей термоядерний корінець – джерело корисних речовин: містить вітаміни групи B та вітамін С (його тут навіть більше, ніж у лимоні), калій, кальцій, магній, фолієву кислоту та інші важливі для організму мікроелементи.

Він має позитивний ефект у таких випадках:

● при лікуванні радикуліту, артриту та подагри. З натертого хрону роблять компреси;

●  при застудних захворюваннях, кашлі та ангіні. Олія алілізотіоціанат, яку містить хрін, має антибактеріальні властивості, тому з хрону роблять відвар і полоскають горло. Також хрін має відхаркувальні властивості – ним лікують кашель, змішуючи натертий корінь з медом;

● при гастриті зі зниженою кислотністю. Використовується сік хрону;

● при жовчнокам'яній хворобі і порушеній функції жовчовивідних шляхів. Теж потрібно вживати сік;

● для профілактики вірусних захворювань. Хрін покращує опірність організму;

● для профілактики ракових захворювань. Хрін містить органічні сполуки глюкозинолати і  ізотіоціанати, які можуть захищати від раку і пригнічувати ріст ракових клітин;

● для боротьби з грибками, які провокують захворювання нігтів. У цьому випадку кашкою з кореня хрону намащують вражений ніготь на ніч і щільно перев’язують;

● при проблемах зі шкірою. Хрін застосовують і як косметичний засіб при вуграх і пігментних плямах.

Кому хрін вживати не можна

Враховуючи те, що він дуже гострий, навіть здоровим людям зловживати ним не варто. Хрін може спричинити подразнення слизової оболонки шлунково-кишкового тракту і викликати гастроентерит або ж спровокувати різкий стрибок артеріального тиску. При зовнішньому застосуванні завжди є ризик отримати подразнення шкіри або опік, якщо надто довго його тримати.

Хрін категорично не можна вживати особам з виразковою хворобою шлунку чи кишечника, гастритом, підвищеною кислотністю, проблемами щитовидної залози, захворюваннями печінки та нирок, вагітним і маленьким дітям.

Вас це може зацікавити: Кому м’ята категорично протипоказана

Яку азіатську страву варто їсти щодня, щоб бути стрункими, як кореянки

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист