Ми схильні думати, що підсмажений хліб корисніший. Але чи справді це так?
Хліб – незамінний продукт у багатьох домівках. Від скибочки ароматної м’якої випічки із хрусткою скоринкою важко відмовитися навіть тому, хто рахує калорії.
Проте дієтологи застерігають від такої їжі і радять віддавати перевагу хлібу, підсмаженому в тостері. У нього нижчий глікемічний індекс, завдяки чому глюкоза поширюється кров’ю повільніше, уникаючи стрибків рівня цукру в крові. Крім того, він краще перетравлюється і засвоюється організмом, а також поліпшує перистальтику кишечника. А ще свіжого хліба з’їдається, як правило, більше, що не йде на користь фігурі.
Однак крім плюсів у тостах є й мінуси. Процес підсмажування змінює їхню структуру, зменшуючи кількість води. Через це поживні речовини в ньому стають більш концентрованими – у підсмаженому хлібі порівняно з порцією такої ж ваги свіжого хліба буде більше калорій, цукру, консервантів, жиру й солі. Це робить його не найкращим варіантом для людей, які мають серцево-судинні захворювання або роблять все для їхньої профілактики. Сіль підвищує артеріальниф тиск, а він у свою чергу – ризик серцевих захворювань.
Крім того, якщо тости надто засмажити, утворюється акриламід – речовина, яка у великих кількостях вважається шкідливою.
Тож який хліб обрати?
Попри все експерти з правильного харчування схиляються до тостів. Але зауважують: їх не слід пересмажувати.
Склад продукту теж грає суттєву роль. Тости з білого хліба з рафінованого борошна не стануть кориснішими, скільки їх не смажте. Найкращий варіант – цільнозерновий хліб, багатий клітковиною, білком, вітамінами (група В) і мінералами (калій, магній). А також варто звернути увагу на хліб, що готується на заквасці.
Вас це може зацікавити: 2 види хліба, які найбільше шкодять талії та здоров’ю